Encamp ratifica l'agermanament de la vall del Madriu-Perafita-Claror amb l'Entente des Causses-et-Cevennes

L'acord, que també va acceptar el comú de la capital, hauran de refermar els consells de comú de Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany

Encamp ha donat el primer pas per materialitzar l'agermanament de la vall del Madriu-Perafita-Claror (VMPC) amb l'Entente de Causses-et Cevennes, situat al sud del Massís Central francès i declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des del 2011. El consell de comú ha ratificat en la sessió d'aquest dijous els acords adoptats per la comissió aquest dijous, i ha autoritzar al cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, a signar el document d'agermanament. El tràmit, que també va ratificar al comú d'Andorra la Vella el 3 de setembre, l'hauran de seguir els comuns d'Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria i es té previst que durant el mes de setembre la unió entre els dos béns sigui oficial.

Al novembre de l'any passat una delegació de l'Entente de Causses-et-Cevennes va visitar Andorra per conèixer la VMPC i discutir els termes del futur agermanament. Després de mesos de converses sobre els termes de l'avinença, ambdues parts van signar una declaració d'intencions el mes de juny a França.

La Unesco promou aquest tipus d'acord entre béns d'interès per compartir experiències i models de gestió en matèria cultural i patrimonial, amb l'objectiu de crear una xarxa de cooperació i solidaritat per impulsar camps de treball o accions conjuntes de voluntariat i, a la vegada, crear sinergies d'intercanvi turístic, científic o cultural.

Personalitat jurídica

Durant la sessió el conseller de PS + Independents, Joan Sans, ha preguntat sobre les gestions que està duent a tràmit el comú d'Encamp, amb la resta de corporacions implicades, per dotar de personalitat jurídica la Comissió de Gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror. El cònsol major Jordi Torres ha explicat que, si bé en un primer moment es va pensar a crear una mancomunitat, no resolia problemes com la contractació de personal. La Comissió de Gestió, formada pels cònsols majors d'Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, continua treballant per buscar la fórmula correcta per dotar l'ens de personalitat jurídica. En la resposta al conseller, Torres també va avançar que s'estudiaria que la ministra de Cultura, Olga Gelabert, també pugui formar part de la Comissió de Gestió.