Política 16/04/2018

Esmena del PS perquè tributin més els organismes d'inversió col·lectiva

Consideren que els rendiments i les plusvàlues han de pagar IRPF

ARA Andorra
2 min
Els consellers generals socialdemocràtes, Gerard Alís i Pere López durant la roda de premsa d'aquest dilluns. / B. N.

Andorra la VellaEls consellers generals socialdemòcrates defensaran en la sessió del Consell General del proper dijous una reserva d'esmena a la modificació de la Llei de l'Impost de Societats perquè els rendiments i les plusvàlues dels organismes d'inversió col·lectiva (OIC) tributin IRPF. Així ho ha anunciat aquest dilluns el portaveu suplent del grup mixt, Pere López en una roda de premsa. López creu que "no podem compartir de cap manera que les persones beneficiàries no tributin res al llarg de tot el procediment perquè representa una pèrdua de diners públics". Així, la proposta de modificació de la llei presentada pels socialdemòcrates permetria que l’IRPF gravés aquests dividends.

Es tracta d’una situació similar a la que ja succeeix a Espanya, França o altres països de l’entorn europeu. Les esmenes al text, però, han estat refusades a la comissió de Finances i, ara, el PS les vol debatre al ple. López ha explicat que “entenem que hi hagi aquest règim especial per les OIC com a una qüestió d’atractiu, però no podem compartir que les persones beneficiàries no tributin res al llarg de tot el procediment”.

Així, ha afirmat que “aquesta estructura fiscal trenca el principi constitucional que diu que tots hem de contribuir a les finances públiques en funció de les nostres possibilitats” i, a més “suposa un tracte de favor cap a persones que tenen un volum de renda elevat”. El conseller general ha posat un símil per fer entendre la injustícia de l’actual sistema. "Hem construït un edifici en què tothom contribueix però el veí de l’àtic luxós està exempt de pagar les despeses comunitàries". En definitiva, ha indicat que aquesta situació "és injustificable".

Els organismes d'inversió col·lectiva (també coneguts com sicavs) són societats anònimes l'objecte social de les quals és invertir en valors mobiliaris (accions, deute públic i obligacions emeses per empreses) i altres actius financers. Són, per tant, institucions d'inversió col·lectiva que poden gestionar-se per si mateixes o poden encarregar la gestió a una gestora (a una societat gestora d'institucions d'inversió col·lectiva), però ha d'existir una entitat financera que faci de dipositària del patrimoni. A Andorra han de quedar registrats a l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) i poden optar per dos models: els organismes d'inversió col·lectiva de dret andorrà i els organismes d'inversió col·lectiva de dret estranger distribuïts a Andorra.

Les altres tres reserves d’esmena presentades pels consellers socialdemòcrates fan referència als règims especials de l’Impost de Societats que la llei suprimeix per complir amb les exigències en matèria de competitivitat fiscal promogudes des de l’OCDE. Des del PS es demana allargar el termini transitori durant el qual encara estaran vigents de tres a quatre anys. "Hi ha inversors que han escollit Andorra per beneficiar-se d’ells i que d’un dia per l’altre els hi tallem pot suposar un risc, una manca de confiança i de seguretat jurídica de la nostra plaça", ha justificat Alís.

La modificació de la Llei fixa la data de l'1 de juliol del 2017 com el topall per les autoritzacions per obtenir els règims especials. El conseller socialdemòcrata, Gerard Alís, diu que és lògic "que es començi a aplicar l'1 de gener del 2018 que és l'any en el qual s'aprovarà la llei".

stats