Política 21/03/2019

Espot i López, els més ben valorats amb un 6

Si només es tinguessin en compte els vots dels residents el PS seria el partit més votat

M. Margalef
3 min
El director del CRES, Joan Micó, durant la roda de premsa de presentació de l'enquesta política i preelectoral. / M. M. (ANA)

Sant Julià de LòriaEl líder demòcrata i el líder socialdemòcrata són els dos caps de llista més ben valorats segons els andorrans enquestats pel CRES. Entre un 0 i un 10, la mitjana de les resposta posa un 5,99 al líder taronja i un 5,92 a López. El líder dels Liberals els segueix de ben a prop amb un 5,64 perseguit per Pintat amb un 5,41 i Josep Roig que frega l'aprovat amb un 5,03. La resta de candidats suspenen. Eusebi Nomen treu un 4,49 i Alfons Clavera un 3,93.

Valoració dels polítics candidats a cap de Govern. / CRES

Els percentatges varien pel que fa al coneixement del candidat, on el líder de la terceravia és el més conegut entre els enquestats amb un 90%. Espot es queda amb el 86% del coneixement i el líder socialdemòcrata amb un 73%. La quarta posició és per l'ex-conseller general i actual líder d'AS amb un 68%, el mateix percentatge que assoleix Jordi Gallardo. El líder progressista i el d'UPA es queden per sota del 50%.

L'enquesta del CRES també fa una valoració del Govern. L'executiu no arriba a l'aprovat amb una nota del 4,57, es queda per sota de la del 2018 quan va obtenir un 4,84. De fet, dels darrers quatre anys els andorrans enquestats només van aprovar la gestió de l'executiu el 2013 i el 2015 amb un 5,15 i un 5,09 respectivament. Pel que fa als grups parlamentaris, només el PS aprova amb un pelat 5,09. DA i Liberals es queden fregant el 5 i SDP i UL+Independents de la Massana obtenen un 4,5.

PS, líder entre els residents

Una dada curiosa i significativa que també recull l'enquesta del CRES és la intenció de vot entre els residents al país que no tenen la nacionalitat i, per tant, tampoc dret a vot. En aquest cas, el PS seria el partit més votat amb un 15,4% del suport dels enquestats i DA el seguiria de ben a prop amb un 14,2% dels suports. La terceravia s'enfilaria fins a la tercera posició amb un 5,8% i L'A es quedaria amb un 4,6 dels vots dels residents. La resta de partits es quedarien amb tan sols un 0,6% dels suports i un 56% dels enquestats no sap a qui votaria. Tot i això, un 81% dels enquestats diu que votaria a les eleccions si pogués.

Intenció de vot dels residents no andorrans. / CRES

Les preguntes del CRES també revelen que un 46,6% ja ha assolit els vint anys de residència al país però no s'ha fet andorrà. Un 23% apunta que no vol perdre la doble nacionalitat i un 15% que no li interessa fer-se el passaport del Principat, mentre que un 9,6% ni s'ho ha plantejat i un 5,9% considera que no val la pena.

Sense sorpresa entre els partits

La primera secretària del Partit Socialdemòcrata (PS) i també número 2 de la llista nacional de la formació, Susanna Vela, ha valorat positivament els resultats de l’enquesta política feta pública aquest dijous pel CRES. Així, ha posat en relleu que el sondeig revela que hi ha “dos models de país”, el socialdemòcrata i el de DA. “L’enquesta demostra que hi ha dos models de país: el que representa DA, oligarca, clientelar, d’una Andorra per a pocs; i el nostre, que compta amb tothom, que treballa per a tots, pel benestar de la societat i la millora de la democràcia”. Vela apunta que l’acció dels demòcrates ha generat una gran desafecció i que es consolida la tendència a l’alça del partit.

Per la seva banda, el líder de la terceravia, Josep Pintat, ha assegurat que els resultats de l'enquesta "no l'han sorprès". Pintat ha atribuit l'alt percentatge d'enquestats que no saben o no contesten a "la política que s'ha vingut desenvolupant al llarg d’aquesta legislatura” i ha afegit que “les eleccions del proper 7 d’abril seran l’autèntica enquesta”. El número u de la llista nacional de terceravia ha remarcat el fet que els comicis no seran només de dos grans grups, DA o PS, sinó que hi ha d’altres fronts, com la terceravia, que plantegem altres formes de fer molt diferents.

Finalment, Liberals d'Andorra també s'ha agafat els resultats de l'enquesta "amb pinces" per l'alt percentatge de no resposta i que no supedita l'estratègia que es durà a terme durant la campanya electoral. "Que cadascú faci la seva interpretació i nosaltres continuarem treballant independentment del que digui aquesta o qualsevol altre enquesta", ha ressaltat el número dos a la llista nacional liberal, Ferran Costa.

stats