Política 01/04/2019

Espot crida als candidats a un últim esforç per anteposar el model demòcrata al del PS

El candidat a cap de Govern demòcrata defensa el projecte taronja i diu que li "preocupa" certes propostes socialdemòcrates com l'augment dels impostos

M. F.
3 min
El cap de Govern en funcions, Toni Martí, conversa amb el candidat demòcrata, Xavier Espot, moment abans de l'inici del míting central de la formació. / M. F.

Escaldes-EngordanyUna sala del Prat del Roure plena evidenciava que el candidat a cap de Govern de Demòcrates, Xavier Espot, 'jugava a casa'. Entre el públic hi havia el cap de Govern en funcions, Toni Martí, al qual tant Espot, com la número u de la llista territorial de la formació a Escaldes-Engordany, Sílvia Calvó, com la dos de la general, Roser Suñé, han volgut agrair la confiança i la seva dedicació pel país. Espot fins i tot ha dit que si arriba a ser cap de Govern tindrà en Martí "un bon exemple". Seguint la tònica que ha marcat la campanya, tant els candidats que han intervingut com Espot s'han centrat a explicar les propostes que recullen al programa i a defensar la feina feta, però a la part final el candidat a cap de Govern taronja ha fet una crida als candidats a fer un últim esforç i a "no donar res per fet" i ha recordat que en aquestes eleccions generals "s'albiren dos models de país", el que defensa Demòcrates i el del PS, amb un "increment dels impostos", amb una fractura social que és "inexistent" però que des de les files socialdemòcrates denuncien i, en definitiva, el model de la contraposició entre "bons i dolents". En canvi, el projecte demòcrata, ha remarcat, és aquell on "totes les persones compten".

Espot ha acabat la seva intervenció, que ha clos el míting central de la formació, fent una crida als candidats a "arribar al darrer elector" per poder-los explicar el balanç de la feina feta i també "el projecte de futur" que proposen. I incidint, especialment en què la proposta demòcrata és "garantia de prosperitat" per al futur.

El cap de llista demòcrata ha començat la seva intervenció fent una defensa de les institucions, i no només del coprincipat (en aquest sentit ha esmentat el servei d'atenció integral a la dona com a garant "dels drets de les dones" i de mantenir el model estatal actual), sinó també d'un "Govern fort", integrat per "persones preparades honestes, treballadores"; un Consell General amb més "rellevància" en la iniciativa legislativa i uns comuns i unes parròquies també fortes. En aquest sentit, ha reivindicat l'actual sistema electoral, ja que garanteix que certs territoris menys poblats també tinguin representació al Consell General.

Espot ha destacat, de la mateixa manera que la cap de la llista territorial escaldenca, que la proposta que fan els Demòcrates es basa en tres eixos: la sostenibilitat econòmica, la social i la mediambiental. D'aquesta manera, ha dit que cal preservar els sectors tradicionals, donant-los un impuls, però alhora apostant per les noves oportunitats que s'obren amb l'acord d'associació amb la UE, en el qual, ha dit, fins ara s'ha obtingut un resultat "molt bo", fent referència a la lliure circulació de mercaderies. La mateixa "fermesa" que ha tingut Andorra en la negociació d'aquesta llibertat, ha afegit, es traslladarà a les que queden per negociar. Pel que fa a la sostenibilitat social ha emfasitzat que es dona "prioritat" a l'estat del benestar i també a la cohesió social i ha assegurat que els ajuts econòmics han de servir per "empoderar" les persones al mateix temps que ha defensat la feina feta en matèria social aquests darrers anys. En aquest sentit, ha exposat que han fet "una política social ambiciosa sense incrementar la pressió fiscal" i que volen continuar aquesta línia. Ha estat en aquest apartat on ha manifestat que li "preocupa" veure propostes com la del PS d'incrementar l'IRPF a les rendes més altes o la tributació de les Sicavs, ja que ha manifestat que amb més impostos es posaran en perill les residències passives i s'estarà "ofegant els empresaris". Pel que fa al darrer eix, ha remarcat que per a Demòcrates és essencial la sostenibilitat mediambiental tant per la riquesa i la generació de llocs de treball com per la vinculació de l'entorn natural amb les arrels del país.

L'acte ha arrencat amb la intervenció de la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, que ha lloat la figura d'Espot i ha conclòs el parlament amb l'afirmació "Amb Xavier Espot es pot", que altres candidats han repetit i que al final del míting s'han pogut escoltar. cridada per part dels assistents. Tot seguit el número dos de la candidatura, Javier Giménez ha parlat de la seva experiència personal per mostrar Andorra com un país d'oportunitats, un argument al qual s'ha sumat Suñé. Calvó ha abordat també els tres pilars del programa i també hi ha intervingut el número 14 de la llista nacional, l'escaldenc Cèsar Marquina, que ha lloat la persona d'Espot i al mateix temps ha defensat les polítiques d'innovació i emprenedoria que s'han tirat endavant i les que es volen impulsar.

stats