Política 25/03/2019

Espot proposa un pacte d'Estat per salvar les pensions

El candidat demòcrata afirma que no fer els canvis urgents serà "un fracàs col·lectiu"

Joan Ramon Baiges
4 min
Espot i Èrica Armengol, número 10 a la llista nacional, davant la CASS. / DEMÒCRATES

Andorra la VellaCom més tard els polítics es posin d'acord, les mesures seran més traumàtiques. Aquest és el missatge que aquest dilluns ha volgut transmetre el candidat de Demòcrates, Xavier Espot, i és un dels punts principals del programa electoral i, per descomptat, "serà de les primeres mesures que començarem a treballar si governem".

L'exministre demòcrata ha admès que el temps és el principal enemic i que, per tant, es fa necessari un pacte d'Estat entre totes les forces polítiques sense "exigències prèvies i amb la veritable voluntat de pactar solucions".

Espot ha recordat que els vuit anys de mandat demòcrates els permet tenir una visió ajustada dels "pros i contres de les mesures", i no ha renegat de la gestió passada, sinó al contrari, ja que ha posat sobre la taula la modificació de la llei de la CASS del 2014 que permet cronificar la delicada situació, tot i que "en quinze anys les reserves dels fons de les pensions estaran esgotades si no ens ho prenem de manera seriosa encara que siguin amb mesures no gaire populars per a la ciutadania".

Espot també ha subratllat els diferents estudis que té la CASS on ja s'hi contemplen algunes de les accions que es poden activar i ha destacat que el Govern està obligat a mantenir un llindar mínim de les reserves dels fons de pensions de mil milions d'euros, i si es necesari hauria d'aprovisionar aquests fons.

Però després de recordar de manera positiva el llegat que queda, el candidat demòcrata ha canviat seu discurs en clau de futur fent una crida a la resta de formacions perquè acceptin negociar en un pacte d'Estat "imprescindible", un nou sistema que garanteixi les pensions no només del les persones grans, sinó sobretot "dels joves perquè tinguin assegurades unes pensions dignes".

Aquesta ha de ser la prioritat del proper Govern i del Consell General, segons ha assenyalat Espot, que ha volgut remarcar l'exercici de realisme perquè "hem reconegut que hi ha problemes, i no tothom ha fet el mateix".

El pacte d'Estat ha de començar "sense exigències prèvies i partint d'una base comuna, i els estudis que ja té la seguretat social poden ser un bon punt de partida, tot i que és segur que s'hauran de matisar algunes de les propostes que hi figuren", ha precisat el candidat a cap de Govern.

Per això ha demanat als altres grups "generositat i alçada de mires per dialogar a partir d'uns mínims i de manera independent de les diferències ideològiques" perquè es negociaran qüestions que són més importants que els interessos partidistes.

Espot ha recordat el seu "tarannà dialogant" i s'ha mostrat obert a tractar de tot, encara que ha considerat que hi ha punts que per ara és millor no pronunciar-se, com allargar l'edat de jubilació, una mesura que ha considerat que sí que s'haurà d'abordar però que no es pot tractar de forma aïllada, sinó dins d'un catàleg que té la CASS "de mesures importants que si s'apliquen de forma raonable seran menys traumàtiques".

El líder taronja s'ha mostrat partidari d'un sacrifici col·lectiu, és a dir, que les accions sobre les pensions no recaiguin només en detriment d'un col·lectiu: "No ens podem fixar únicament en mesures que afectin només a empresaris i treballadors".

Per exemple, sobre l'edat de jubilació s'ha mostrat partidari d'una fórmula "esglaonada i introduir mecanismes transitoris en funció de l'edat de la gent", el que s'ha d'entendre que afectarà més a les persones joves que a les que estan a prop de la jubilació, tot i que Espot ha demanat no centrar-se només en aquest punt perquè, segons ha dit, "hi ha d'altres iguals de vàlids".

El líder taronja ha estat molt taxatiu perquè ha considerat que si en la propera legislatura "no hi ha una resolució de la reforma del sistema de pensions serà un gran fracàs col·lectiu", i ha avisat que com més es trigui en aplicar mesures, aquestes seran més dures.

En tot cas, ha tornat a insistir que el camí "és la millora de les pensions més baixes" i garantir-ne la resta. Sense pacte d'Estat, Espot està decidit a avançar en la reforma si aconsegueix la majoria per governar intentant "consensuar tot el que es pugui".

Respecte al calendari, ha opinat que és de les primeres accions que s'han de prendre perquè a mitjans de legislatura ja es puguin aplicar independentment de si són més o menys populars".

Què diu la CASS

A partir del 2022 el volum de prestacions que s’hauran de satisfer seran superiors a les cotitzacions i això farà que el Govern, per garantir el fons de reserva de jubilació, hagi de fer una aportació. Passar de cotitzar el 12% al 18%, allargar l'edat de jubilació als 67 anys i revisar a l'alça el preu del punt –sense que suposi cotitzar més– són les tres mesures que el president del consell d'administració de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, considera que són imprescindibles per garantir durant uns anys més les pensions de jubilació, almenys mentre no es troba la fórmula definitiva per equilibrar el sistema. Tres accions amb les quals també està d'acord el president de la comissió gestora del Fons de Reserva de Jubilació, Josep Delgado. Les mesures estan contemplades en l'estudi actuarial sobre el sistema de pensions i com redreçar-lo, de l'empresa francesa Actense.

Però una cosa són els estudis dels tècnis i una altra les decisions dels polítics. Caldrà veure quina combinació s'aplica finalment.

stats