Política 16/04/2019

Espot sondeja els possibles pactes

El PS lamenta “l’absència absoluta i manifesta de propostes” mentre que Liberals diu que caldrà fer un esforç per millorar la capacitat de diàleg

J. R. B. / M. F. / Ara Andorra
4 min
Espot i Suñé amb la delegació liberal, aquesta tarda / DEMÒCRATES

Andorra la VellaDemòcrates ha obert aquest dimarts la ronda de converses amb les forces polítiques per valorar l’escenari postelectoral i per parlar de les possibilitats de suport de cara a la investidura i la governabilitat. El cap de llista de la formació, Xavier Espot, i la número dos de la llista nacional, Roser Suñé, s’han reunit respectivament a la seu de Demòcrates amb els representants del Partit Socialdemòcrata i dels liberals, dins d’un clima de cordialitat, tal com han manifestat des de la formació taronja. Després de la primera trobada, Demòcrates ha expressat la voluntat de tornar a trobar-se amb les dues formacions.

Segons un comunicat, Espot i Suñé, que van rebre el mandat de l’executiva de Demòcrates per obrir les negociacions amb la resta de forces polítiques, s’han reunit al matí amb el cap de llista del Partit Socialdemòcrata, Pere López, i de la candidata número 1 de d’Acord a Escaldes-Engordany, Rosa Gili. A la tarda, els representants de Demòcrates s’han trobat amb el cap de llista dels Liberals, Jordi Gallardo; el número 2 a la llista nacional, Ferran Costa; la candidata número 2 de d’Acord a Andorra la Vella, Sílvia Ferrer, i el candidat número 2 de d’Acord a Escaldes-Engordany, Marc Magallón.

La ronda de negociacions amb totes les forces polítiques s’ha establert segons l’ordre de representació al Consell General. Demòcrates també està en contacte amb terceravia, que té com a cap de llista a Josep Pintat, i amb Ciutadans Compromesos, per reunir-se properament.

De les dues reunions no n'ha sortit cap compromís. Segons ha pogut saber l'ARA Andorra, els liberals han comentat que abans han de conversar amb López per decidir si li donen suport a la seva investidura, ja que el líder socialdemòcrata ha anunciat que vol aspirar a ser cap de Govern, tot i que l'aritmètica parlamentària no l'afavoreix. La decisió del PS ha creat cert malestar a Liberals, ja que no han estat consultats prèviament i aquest dimarts encara no tenien decidit quin seria el seu vot.

Demòcrates té molt clar que prioritzarà la formació que estigui disposada a incorporar-se en l'executiu perquè considera que governar amb acords puntuals és un escenari poc estable i difícil de gestionar.

Tal com ha informat el cap de llista del PS, Pere López, en una compareixença davant els mitjans de comunicació i també des d'L’A a través d’un comunicat, els dos punts que DA ha posat sobre la taula són la possibilitat de dos pactes d’Estat, un sobre l’acord amb la Unió Europea i l’altre sobre la sostenibilitat del sistema de pensions. López ha destacat que han quedat “sorpresos” davant aquest oferiment, tenint en compte que ja hi ha un pacte d’estat en vigor sobre la UE i que el Consell General ha acordat aquesta passada legislatura que hi hagués un acord entre les diferents forces polítiques al voltant de la sostenibilitat de la CASS. En aquest sentit, ha remarcat que realment ha estat “un foli en blanc” el que ha proposat DA i ha lamentat “l’absència absoluta i manifesta de propostes”, i el fet que el PS sembla “no comptar per a res” en els plantejaments de Demòcrates, amb la qual cosa la convocatòria hauria estat un “pur tràmit” per respondre només al fet que els socialdemòcrates són la segona força amb més consellers en el futur parlament.

L'A assenyala que la reunió, que ha durat poc menys d’una hora, s’ha centrat a explorar “d’una manera incipient” possibles vies d’entesa per donar estabilitat a la legislatura. Liberals d’Andorra també ha expressat durant la trobada que caldrà fer un esforç per part de tots els actors polítics per millorar la capacitat de diàleg i la voluntat d’arribar a consensos.

Els passos a seguir pel PS

López ha destacat que un cop ha tingut lloc aquesta reunió amb Demòcrates ells plantejaran una ronda de trobades amb les diferents forces polítiques la setmana vinent, tant per abordar la seva proposta d’investidura com per establir una Sindicatura el més “plural” possible i representativa, en tot cas, de la futura composició del Consell General. D’aquesta manera, López ha destacat que perquè aquesta Sindicatura reflecteixi aquesta pluralitat cada partit s’hi ha de sentir representat i, per aquest motiu, aquesta serà la proposta que ells posaran sobre la taula. Quant a la seva candidatura per ser investit cap de Govern ha destacat que és una decisió del partit, presa pel comitè directiu i a la qual també se sent “legitimat” pel número de consellers que ha aconseguit la formació. En relació al suport o no de Liberals, ha destacat que “cada partit té la seva autonomia” i que, malgrat el PS hagi decidit presentar-se a la investidura, no hi ha “cap obligació en aquest sentit entre els dos partits”. D’aquesta manera, ha emfasitzat que volen parlar amb totes les forces per veure quin suport tindran i ha conclòs que “segurament” Liberals seran els primers als que convocaran. Si mai arriben a cridar a DA, ha remarcat que serà per “parlar d’alguna cosa” i no com els ha passat a ells amb la reunió d’aquest dimarts al matí.

stats