Política 02/12/2019

Espot explica a Madrid la voluntat d'assolir el nivell zero d'emissions

El cap de Govern participa a la capital espanyola en la Cimera del clima (COP25)

Agència Ana
3 min
El cap de Govern, Xavier Espot, saluda el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, durant la COP. / Jose Rodríguez - EFE.

MadridEl cap de Govern, Xavier Espot, ha afirmat que "Andorra té la voluntat d'intensificar les polítiques de sostenibilitat mediambiental per reduir i aconseguir assolir el nivell zero d'emissions de gasos d’efecte hivernacle" dintre del marc de la Cimera del clima (COP25) que s'ha portat a terme a Madrid aquest dilluns, on ha participat juntament amb l'ambaixador andorrà a Espanya, Vicenç Mateu.

Amb l'objectiu de fixar plans d'acció globals per a una nova fase d'acció climàtica amb la clara voluntat d'augmentar l'ambició i accelerar l'acció durant el 2020, la conferència s'ha inaugurat aquest dilluns a la capital espanyola amb la presència de 50 caps d'Estat i de govern i representants dels principals organismes internacionals.

Espot ha destacat que "a Andorra hi ha un consens transversal de totes les forces polítiques en favor de la lluita contra el canvi climàtic i que, l'any passat, el Consell General va aprovar per unanimitat la Llei de Transició Energètica i Lluita contra el Canvi Climàtic, que reflecteix els compromisos i la contribució nacional a la qual Andorra es va comprometre en l'acord de París".

El cap de Govern ha explicat també que "actualment les polítiques de sostenibilitat que s'apliquen a Andorra s'estan enfocant molt particularment en l'àmbit de la mobilitat i de la calefacció, els punts identificats com principals fonts d'emissions en el territori". Així, "s'estan dedicant esforços en donar un impuls decidit a la mobilitat elèctrica, amb una política d'ajudes directes a la compra de vehicles elèctrics i una xarxa de carregadors que es compta entre les més denses del món", ha indicat Espot. El cap de Govern també ha exposat la voluntat del Govern de "reforçar el model de transport públic i, de la mateixa manera, com s'està treballant en un sistema de mobilitat integrada que inclogui vehicles elèctrics".

Espot ha relatat a tots els integrants participants en la cimera que "actualment per llei les obres de nova construcció han de complir els estàndards d'eficiència energètica perquè el consum esdevingui gairebé nul, desenvolupant projectes de sistemes de subministrament d'aigua calenta i calefacció més eficient i desplegant una nova regulació energètica que incentivi l'ús d'energies renovables, l'autoproducció i l'autoconsum".

Amb aquestes mesures, ha afegit el cap de Govern, es preveu "reduir la nostra dependència energètica, augmentant la producció nacional fins a cobrir el 33% el 2030, data en què el 75% de la producció nacional d'energia ha de provenir de fonts renovables".

Xavier Espot s'ha referit a la necessitat d'alinear, tan globalment com en l'àmbit local, tots els esforços al voltant del repte de la sostenibilitat. En aquest sentit, ha afirmat que "els fòrums multilaterals han de donar una resposta efectiva als grans reptes actuals i que, per aquest motiu, Andorra acollirà al novembre de l'any que ve la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de govern sota el lema Innovació per al Desenvolupament Sostenible-Objectiu 2030".

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP25 es durà a terme fins al 13 de desembre sota la presidència del Govern de Xile i amb el suport logístic del govern d'Espanya. La presidenta designada per a la conferència és Carolina Schmidt, ministra de Medi Ambient de Xile. La sessió ha estat inaugurada pel secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

Una delegació andorrana, encapçalada per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, es desplaçarà aquesta mateixa setmana a Madrid per tal de participar en la Conferència de les Parts i els diferents esdeveniments programats durant els pròxims dies.

stats