Política 29/01/2019

Expectativa al Perú per la investigació a Andorra

Indagació sobre comptes que guardarien diners producte de suborns

Ara Andorra
2 min
Odebrecht: El cognom de la corrupció

Andorra la VellaGran expectativa la que regna al Perú per la recerca al Principat d'Andorra d'informació sobre comptes que guardarien diners producte de suborns, perquisició a càrrec de dos fiscals i un procurador estatal anticorrupció.

Segons la premsa llatina i fonts del ministeri públic, hi ha la possibilitat que trobin informació sobre comptes secrets que oculten diners de suborns presumptament rebuts pels expresidents Alan García i l'exalcaldessa de centreesquerra de Lima, Susana Villarán, a nom de funcionaris afins.

Els fiscals Rafael Vela, José Pérez i Geovana Mori, i el procurador Jorge Ramírez, van viatjar dilluns a Madrid, per continuar fins a Andorra per reunir-se amb Xavier Pérez Giménez, executiu de la sucursal de BPA a l'Uruguai.

Pérez Giménez va participar-hi en l'obertura de comptes bancaris per exfuncionaris peruans de segon nivell –com l'exviceministre de Comunicacions Jorge Cuba– que van rebre suborns de l'empresa brasilera Odebrecht per obres realitzades sota l'últim govern de García (2006-2011).

Al Perú la percepció generalitzada que aquests funcionaris serien testaferros de García, i que podrien haver rebut 10 milions de dòlars, però Odebrecht reconeix que va pagar 24 milions, de manera que es presumeix que els 14 milions que faltaven van anar a mans de l'exgovernant.

García va dir al novembre passat sobre aquesta sospita: "Demostreu-ho doncs, imbècils!". Després de rebutjar l'Uruguai el seu intent de exiliar-se en aquest país al·legant en fals que era víctima de persecució política, informa Pensa Latina.

Els fiscals peruans intentaran concertar un acord de col·laboració amb BPA per accedir a proves i testimonis que permetin desentranyar sobre els comptes oberts per José Miguel Castro i Gabriel Pardo, exfuncionaris del municipi de Lima al comandament de Villarán, qui diu que res sap referent a això.

stats