Política 28/11/2019

FEDA i Andorra Telecom adaptaran les tarifes en funció de les necessitats de les persones sense recursos

Junt amb el ministeri d'Afers Socials, analitzaran la millor manera d'adequar els paquets de les parapúbliques

T. N. / C. A.
3 min
La consellera del grup parlamentari demòcrata Maria Martisella. / C. A. (ANA)

Andorra la VellaEl Consell General ha aprovat la moció proposada pel grup parlamentari socialdemòcrata per establir un paquet de tarifes bàsiques per a la contractació dels serveis de FEDA i Andorra Telecom. Text aprovat amb l'esmena afegida aquest dimarts al vespre del grup majoritari i en la qual s'inclourà una anàlisi "que contempli els serveis bàsics, les persones amb dificultats econòmiques i el perfil i les necessitats", ha exposat la consellera demòcrata, Maria Martisella. Feina que recauria en el ministeri d'Afers Socials, FEDA i Andorra Telecom, ja que disposen de la capacitat de detectar les demandes del grup de persones que es beneficiarien de les noves tarifes. Martisella ha obert la porta a què tant el ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, i els presidents dels consells d'administració de les dues parapúbliques, Jordi Torres i Sílvia Calvó, compareguin davant dels grups parlamentaris per informar dels avenços. L'estudi haurà d'estar finalitzat abans del 20 de juny del 2020.

La consellera demòcrata ha justificat l'esmena presentada en el fet que el text inicial comptava amb "criteris que no s'ajusten a la realitat", motiu pel qual s'haurien d'establir mecanismes perquè s'hi puguin adherir "les persones que realment ho necessiten i no tothom". Així, ha exposat que la proposta del PS parteix d'"un error conceptual", ja que "pressuposa que les tarifes i paquets bàsics són els que fan servir les persones amb dificultats però no sempre és així", posant a tall d'exemple una empresa que contracti la tarifa bàsica per als telèfons de les persones que hi treballin. De la mateixa manera, si una família contracta els serveis bàsics d'energia i disposa de calefacció elèctrica, potser no compta amb la potència idònia per escalfar tota la llar. Al seu torn, el PS ha demanat a l'hora d'exposar la moció que es calendaritzi, que no suposi una càrrega administrativa per a les persones que es beneficiïn i en la quals els grups parlamentaris participin de manera més activa.

També ha intervingut el conseller de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Joan Carles Camp, que ha alertat que 85 milions d'euros que recapta l'executiu "no han estat capaços de satisfer les necessitats dels ciutadans i de l'estat", tot i que actualment la pressió fiscal se situï en un límit del 25% i l'endeutament s'hagi ampliat un 1%, que suposen entre 25 i 27 milions d'euros. Els consellers dels tres partits s'han acusat mútuament d'electoralisme per haver fet la proposta a les portes de les eleccions comunals.

Llei electoral

D'altra banda, el Consell General també ha aprovat la presa en consideració de la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata, per 22 vots a favor i 4 abstencions. Examen i votació que ha comportat un debat entre els representants del partit socialdemòcrata, més concretament de la consellera general Judith Salazar amb la resta dels representants dels grups parlamentaris presents a l'hemicicle. En el seu debat, tot i no estar d'acord del tot amb el fons de la proposta socialdemòcrata, el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha esmentat "que votarem favorablement a la seva proposta, simplement perquè volem debatre els punts". En aquesta mateixa línia, i amb un motiu molt més fort com "tenir-lo en el nostre programa electoral" s'expressava el president del grup parlamentari de Liberals per Andorra, Ferran Costa, que confirmava que "votarem favorablement a debatre aquesta proposta". Per la seva part, el representant de Terceravia, Oliver Alís, ha argumentat que "no estem d'acord amb els canvis per les votacions comunals perquè cal recordar que no hi ha cap sistema infal·lible que aporti totes les opcions". Per la seva banda, Mònica Bonell, de Demòcrates, ha comentat que "no entenc com no s'ha tingut cap contacte amb els comuns per fer aquesta modificació, però tot i això serà bo parlar-ne". En aquest sentit, Bonell va etzibar que "votarem a favor de la proposta dels socialdemòcrates per parlar-ne des del diàleg i el consens".

Un altre punt de l'ordre del dia ha estat la presentació de l'informe del Raonador del Ciutadà, del qual n'ha fet lectura Ester Molné, on ha tornat a repassar els punts més destacats que va presentar, en el seu dia, a la comissió legislativa. Tot i així, la majoria de grups parlamentaris, en el seu torn, han volgut "felicitar" la tasca del raonador i han coincidit també en "encoratjar-lo" a seguir treballant per ser "una gran ajuda tant en el Consell General com en el Govern", com ha indicat el conseller de Ciutadans Compromesos, Raul Ferré. Així mateix, el plenari ha elegit, per assentiment, a Joaquim Miró (PS) com a membre de la comissió permanent que cobrirà la plaça vacant produïda entre els electes en el col·legi parroquial, i també per assentiment, s'ha elegit a Oliver Alís, com a membre suplent de la delegació del Consell General davant de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.

stats