Política 11/09/2019

El Govern rebaixa la xifra destinada als sous d'alts càrrecs

El total és lleugerament inferior al que es destinava en la legislatura passada, segons una resposta a terceravia

M. F.
3 min
El nou consell de ministres, aquest dimecres. / C. G. (ANA)

Andorra la VellaEl Govern destina un total de 349.093 euros al mes a pagar els sous d’alts càrrecs, una xifra que és lleugerament inferior als 355.568 euros que es destinaven en la legislatura passada. Això suposa un total de 4.538.216 euros anuals (per al pagament de tretze mensualitats) front els 4.622.385 euros que es destinaven en la passada legislatura. Així consta en una resposta que des de l’executiu s’ha fet, i que surt publicada al Butlletí del Consell General, arran d’un seguit de preguntes formulades pel conseller del grup parlamentari terceravia + Unió Laurediana + Independents Josep Majoral.

Tal com es detalla en aquestes respostes, en la legislatura passada hi havia un total de 74 alts càrrecs, que en aquesta han passat a 71. També s’informa que el cap de Govern ha mantingut el mateix salari mensual brut que en la passada legislatura: 6.800 euros, mentre que els ministres l’han vist incrementat lleugerament, passant dels 5.782 euros dels quatre anys passats als 5.823 d’aquesta legislatura. Quant als secretaris d’Estat, amb el Govern anterior cobraven entre 4.921 i 5.562 euros i ara tots han igualat el sou a 4.966 euros mensuals bruts.

Entrant al detall dels alts càrrecs, es concreta que el Govern Martí del període 2015-2019 tenia un cap de Govern, onze ministres, deu secretaris d’Estat i el secretari general del Govern que també té rang de secretari d’Estat. A més, hi havia divuit persones com a personal de relació especial o assimilats, i trenta-tres directors dels diferents departaments de l’administració. El Govern de Xavier Espot està format pel cap de Govern, dotze ministres i dotze secretaris d'Estat, a més de la secretària general del Govern, el cap de Gabinet del cap de Govern i la cap de Protocol. Aquests dos darrers càrrecs estaven ocupats la passada legislatura per personal de relació especial i per una directora, respectivament, i per tant, també eren alts càrrecs, es concreta en la resposta. D'altra banda, el Govern també compta amb nou relacions especials i 34 directors dels diferents departaments de l'administració.

Pel que fa als secretaries d’Estat es detalla que se n’han creat quatre de noves mentre que se n’han eliminat dues: la d’Administració Pública i la de Relacions Institucionals. També es justifica que la de Medi Ambient i Sostenibilitat “no pot considerar-se del tot com a nova”, ja que en la passada legislatura les mateixes responsabilitats requeien en un director general, que tenia una remuneració “gairebé equivalent”. La secretaria d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures s’ha creat per millorar la coordinació entre el Govern i Andorra Telecom i per supervisar l’àmbit de les telecomunicacions en el marc de l’acord d’associació amb la UE. Quant a la secretari d’Estat d’Afers Europeus, es justifica en el “repte cabdal” que té el país de fer front al procés d’aproximació a la UE i pel que fa a la secretaria d’Igualtat i Participació Ciutadana, té com a principal objectiu impulsar la Llei d’igualtat efectiva entre dones i homes.

Esllavissada

En el mateix butlletí publicat aquest dimecres des de l’executiu també es dona resposta a una bateria de preguntes que va presentar el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, sobre l’esllavissada a La Portalada el 10 d’agost. Es reitera la causa “antròpica” com a motiu del despreniment i també que la responsabilitat de manteniment del terreny és de la propietat i de les administracions comunals vetllar pel bon estat dels terrenys. En aquest sentit, es destaca que “el Govern no gaudia de competència per immiscir-se en la situació dels elements d’estabilització del desmunt” i es remarca que des del comú es va avisar els propietaris de l’estat del terreny al mes de juliol.

stats