Política 26/02/2019

Fins a 24 llistes a les territorials, amb presència de d'Acord a les set parròquies

A Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp i Ordino els electors podran escollir entre quatre candidatures diferents

Agència ANA
5 min
Llistes territorials definitives a les eleccions al Consell General del 7A. / C. G.

Andorra la VellaFins a 24 llistes territorials es presentaran a les eleccions generals del 7 d'abril per ocupar 14 escons del Consell General. Els comuns d'Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria, Ordino, la Massana i Canillo ja han validat les llistes. Qui serà present a les set parròquies serà la coalició de Liberals d'Andorra i el Partit Socialdemòcrata, d'Acord. Demòcrates per Andorra, tal com ja va avançar, no serà present a la Massana. La terceravia ha presentat, finalment, candidatura a cinc parròquies: Ordino, Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, mentre que Progressistes-SDP estarà a les parròquies d'Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Andorra Sobirana ha presentat només una llista territorial a Canillo, amb Ricard Riba i Aret Boronat, que s'enfrontaran a Meritxell Palmitjavila i Mònica Bonell de DA, i Cristina Valen i Josep Antoni Reina de d'Acord. A la Massana Ciutadans Compromesos presenta Carles Naudi i Raul Ferré, que s'enfrontaran a la llista de d'Acord amb Judith Pallarés i Vicenç Alay. Precisament, a la corporació massanenca, la baixa del cònsol menor, Raul Ferré, ha comportat l'entrada d'un nou conseller de CC al comú que serà Josep Agell. L'escollida per agafar el títol de cònsol menor és la fins ara consellera major i responsable de la comissió d'Urbanisme, Olga Molné.

Adeu a Marc Pons

A Andorra la Vella el comú ha validat i proclamat les quatre llistes territorials que concorren a les eleccions generals del 7A, la de d’Acord, Demòcrates d’Andorra+Independents, terceravia+Unió Laurediana+Independents, i la de Progressistes-SDP. Tal com ha comentat la cònsol major, Conxita Marsol, totes les llistes han obtingut les 41 signatures que eren necessàries. Els més matiners en presentar la llista ha estat la terceravia, amb Emi Matarrodona i Joan Antoni Préstamo com a candidats. Eren les 8.35 hores quan els presentadors han arribat a la corporació comunal per presentar la candidatura. En segon lloc, i ja cap a dos quarts d’onze del matí, ha estat presentada la candidatura de Progressistes-SDP, amb Àngel Dalmau i Meritxell Pujol. En tercer lloc, a les 11.35 hores, ha estat el torn de la candidatura de Liberals i PS, d’Acord, amb Joaquim Miró i Sílvia Ferrer. La darrera de les candidatures en ser presentada ha estat la de DA+Independents, amb Enric Tarrado i Marc Pons com a candidats.

El fet que Pons vagi a les llistes territorials ha fet que hagi hagut de renunciar el càrrec de cònsol menor i conseller comunal. Marsol ha tingut paraules d’agraïment per al fins ara cònsol menor i ha afegit que encara no està decidit qui el rellevarà en el càrrec. Per substituir-lo com a conseller entrarà Alain Cabanes, que segurament assumirà les tasques d’Esports que fins ara feia Pons. La resta de conselleries, ha destacat Marsol, encara estan per decidir. La mandatària comunal ha recordat que tenen 15 dies per prendre una decisió però que segurament ho faran abans d’aquest termini. Marsol ha destacat que no s’esperava que Pons deixés el comú i que, de fet, pensava tornar a fer tàndem amb ell a les properes eleccions comunals, si el partit ho hagués validat, i li ha agraït la seva “lleialtat”, la “paciència” i la feina feta al capdavant de les conselleries d’Esports, Cultura, Joventut i Participació Ciutadana, uns temes que “l’apassionen” i amb els què ha ensenyat “molt” als companys d’equip. Marsol ha defensat que el comú fa “un esforç” perdent Pons ja que creuen que és una candidatura que té “moltes opcions de guanyar”.

Per la seva banda, el fins ara cònsol menor ha destacat que va prendre la seva decisió aquest cap de setmana, però que ha estat “meditada”. Ara, ha manifestat, continuarà treballant per la parròquia en d’altres institucions més enllà del comú. Ha destacat que al llarg d’aquests tres anys a la corporació s’ha aconseguit un “dinamisme” de la parròquia i que li fa llàstima no haver pogut acabar els projectes que estan en marxa.

Magallón serà substituït al comú per Higini Martínez-Illescas

El comú d'Escaldes-Engordany ha validat aquest dimarts quatre llistes territorials. Tal com ha explicat la cònsol menor, Trini Marín, en finalitzar el consell de comú celebrat per aprovar les candidatures, la més matinera va ser d'Acord (Rosa Gili i Marc Magallon), que va presentar la seva llista aquest dilluns pels volts de les 15 hores. Aquest matí, a les 9 hores ho ha fet Progressistes SDP (Elisabet Zoppetti i Marc Gonzalez), dues hores més tard terceravia+Unió Laurediana+Independents (Josep Pubill i França Riberaygua) i, poc després, Demòcrates+Independents (Sílvia Calvó i Javier Gimenez). Les candidatures havien de presentar 28 signatures, el que representa el 0,5% del cens d’Escaldes, i tots els partits ho han “superat amb escreix”, ha informat la cònsol.

D'altra banda, i tenint en compte que Marc Magallón es presenta a la circumscripció territorial amb d'Acord, el substituirà Higini Martínez Illescas com a conseller, segons ha comunicat Liberals d’Andorra a la corporació. D'aquí a quinze dies jurarà el càrrec, ha informat Marín.

Vila demana als candidats que se'n recordin de la parròquia laurediana

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, ha demanat als candidats que surtin escollits en les properes eleccions legislatives que se'n recordin de la parròquia laurediana al Consell General. En un breu parlament, el cònsol ha lloat la determinació dels candidats i la seva voluntat de servir al país. Vila ha pronunciat aquestes paraules durant la breu sessió del comú que ha servit per validar les tres candidatures parroquials que s'han presentat: la d'Unió Laurediana, terceravia i independents encapçalada per Josep Majoral i Carine Montaner, la de Democràtes per Andorra i Independents amb Carles Álvarez Marfany i Victòria Grau, i la d'Acord (Liberals+PS) amb Gerard Alís i Joan Fernández.

La sessió també ha servit per acomiadar el conseller de Cultura, Josep Roig, qui va presentar la seva renúncia al càrrec el 22 de febrer en ser el candidat de Progressistes-SDP a cap de Govern. Vila ha destacat la feina que ha dut a terme Roig. El lloc que deixa l'ocuparà Josep Lluís Donsión, però encara no se sap qui assumirà la conselleria de Cultura.

"Sorpresa" per la presentació de quatre llistes a Ordino

El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, ha fet una valoració positiva del fet que finalment s'hagin presentat quatre llistes territorials a la parròquia: "Ha estat un èxit", a parer seu. "Com més opcions hi hagi més tenen per escollir els electors", ha considerat, i més tenint en compte que hi estan representats "tots els corrents polítics, i més".

Mortés ha reconegut que "ha estat una mica sorpresa" que finalment siguin quatre llistes, quan tot apuntava que es faria una que englobaria diferents posicionaments. Finalment seran Acció Comunal d'Ordino+Demòcrates per Andorra, amb Joan Martínez Benazet i Alexandra Codina; d'Acord, amb Marc Galabert i Joan Miquel Armengol; Progressistes SDP, amb Felip Gallardo i Albert Granyella; i terceravia+Unió Laurediana+Independents, amb Noemi Amador i Jordi Balsa.

Totes les candidatures han quedat validades sense problemes al llarg d'aquest dimarts i s'han aprovat en consell de comú.

Torres espera més participació

El comú d'Encamp ha validat també aquest dimarts a la tarda fins a quatre llistes territorials. El cònsol major, Jordi Torres, ha destacat que la pluralitat de les llistes "vol dir que la democràcia està activa i que el ciutadà tindrà diferents opcions". A més, ha mostrat el seu desig perquè gràcies a aquestes quatre candidatures presentades "la participació sigui més elevada", ja que en els últims anys s'ha experimentat una disminució significativa de vots. Per tant, el cònsol ha argumentat que "és una anàlisi que hem de fer" i veure com es pot augmentar aquesta participació en les urnes.

Les quatre llistes parroquials presentades han estat: d'Acord, amb David Rios i Caterina Juan; Unió Laurediana, terceravia i Independents, amb Íngrid Ruiz i Olga Martínez; Progressistes-SDP, amb Aaron Comella i Judith Montoro, i Units pel Progrés+Demòcrates per Andorra (UP+DA), amb Jordi Torres i Maria Martisella.

stats