Política 22/03/2018

Gallardo diu que Ld'A surt reforçat arran de la sentència del TC, malgrat el trencament intern

El president del partit apunta que la llei de transferències és “inaplicable, ja que està incompleta”

M. M.
2 min
El president del partit i del grup parlamentari Liberal, Jordi Gallardo, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la Vella“Sense cap mena de dubte, el partit ha sortit reforçat”. Després del trencament del grup parlamentari liberal al Consell General, causat sobretot per l'abstenció d'alguns consellers a les lleis de competències i transferències i per l'acostament del partit a Demòcrates per Andorra (DA), el president de Liberals d'Andorra (Ld'A), Jordi Gallardo, fa un balanç positiu de la decisió presa. Apunta que el partit liberal ha sortit reforçat de la situació arran de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que tomba part dels articles de la llei de transferències comunals. “Vam fer el que tocava fer i l'abstenció i la posterior presentació de les lleis comunals al TC han fet respectar la Constitució”, ha declarat Gallardo.

L’actual president del grup parlamentari i candidat liberal a cap de Govern per les properes eleccions també ha remarcat que, “si jo no m’hagués abstingut el dia de la votació, ara mateix no tindríem sentència tribunal perquè no hi hauria hagut els suports necessaris per recórrer els textos, ja que calen sis consellers generals per fer-ho”. Gallardo ha incidit en el fet que els dos consellers liberals de la circumscripció nacional “vam fer un vot de responsabilitat política, sense la intenció de perjudicar a cap parròquia, i no de tacticisme polític com va ser el cas d’altres”.

Pel que fa l'estat actual de la llei de transferències després de la sentència, els liberals consideren que és “inaplicable, ja que està incompleta”. Cal recordar que l'alt tribunal considera que els articles 15, 16 i 18 i la disposició addicionals, que fan referència al repartiments de polítiques sostenibles i a la inversió racional a través de compromisos adquirits com el desenvolupament de separativa d’aigües o de cadastre, són inconstitucionals i representen uns 4,4 milions d'euros, dels 55 milions totals a repartir. A partir del 2020, aquests diners, fruit del repartiment que el TC ha declarat inconstitucional, passarien a representar més de 7,5 milions. “Menystenir la sentència és quelcom irresponsable i poc honest, ja que el recurs no es presentava contra la totalitat de les lleis sinó contra punts en concret, la major part dels quals s'han estimat, en la llei de transferències”, ha dit el president del grup parlamentari liberal, davant d'algunes paraules de l'executiu que celebraven en part la sentència del TC.

Per a Gallardo, la impossibilitat d’imputar la totalitat de les transferències per la manca de criteris definidors, fa que “no es puguin distribuir les transferències sense corregir aquestes mancances”. Pel que fa a les possibles solucions perquè els punts siguin constitucionals, que comuns i Govern ja treballen, preocupa als liberals perquè sigui un pedaç. “Si l'executiu es torna a reunir només amb els cònsols, la major part d'ells del mateix color polític, i amb els consellers generals que hi van votar a favor és que no han entès res absolutament de la sentència”, ha criticat Gallardo. El president libreal ha retret que aquesta manera de fer, d’esquena a l’oposició, “és una manera de posar en risc la convivència institucional”.

stats