Política 07/04/2019

Gallardo i López confien que aquest 7A marqui l'inici d'un canvi de rumb

Els candidats fan hagut de fer cues de fins a prop d'una hora a la capital

Clara Garnica
2 min
El número 1 de la llista del Partit Socialdemòcrata, Pere López, diposita els vots a l'urna. / C. G.

Andorra la VellaJornada electoral tranquil·la però molt concorreguda al Centre de congressos d'Andorra la Vella. Entre les 12 i les 14 hores s'han viscut els moments amb més moviment d'electors, entre ells els candidats a cap de Govern pel Partit Socialdemòcrata, Pere López, i per Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo. Han hagut d'esperar-se per exercir el seu vot fins a gairebé una hora, igual que Jaume Bartumeu, que tanca la llista nacional de Progressistes SDP. Més matiner (cap a les 11), ha estat el ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca, fet que li ha permès salvar força estona d'espera.

López i Gallardo han votat amb pocs minuts de diferència, el primer sol i el segon amb dos dels seus quatre fills. "Esperem que avui sigui l'inici d'un canvi de rumb al nostre país", ha manifestat López després de dipositar les paperetes a l'urna. El candidat socialdemòcrata s'ha mostrat convençut que aquest 7A es pot obrir "una nova etapa política al nostre país".

"Nosaltres hem volgut transmetre el missatge que calia un canvi", ha afegit Gallardo (que ha reconegut estar vivint la jornada amb "nervis"), sobretot a aquelles persones que a les darreres eleccions del 2015 no van anar a votar i van fer pujar l'abstenció global. Les primeres dades apunten que la participació s'incrementarà lleugerament, un fet que el candidat liberal ha reconegut que és possible que els afavoreixi. Amb tot, si finalment es constata aquest augment és "un èxit de tots els partits que ens hem presentat", ha considerat. Servirà perquè la llista guanyadora pugui dir que ha estat "àmpliament secundada", ha afegit.

Concretament, a Andorra estan cridades a les urnes 8.097 persones i a les 13 hores ho havien fet un total de 3.529, el 43,58% del total. Fa quatre anys, i també a aquesta hora, ho havien fet el 38,24% dels electors de la parròquia.

Amb tot, Jaume Bartumeu, que ha votat cap a les 14 hores, ha alertat que aquest augment de la participació també pot suposar un increment del vot en blanc. "A mi em fa por" que així sigui, ha manifestat, perquè mostra el "descontentament" del ciutadà cap a la política en general. Tot i que sempre és millor que l'abstenció, ha afegit.

Pel que fa a aquest més que probable augment de la participació, ho ha atribuït a la "proliferació de les candidatures", les quals "hauran generat una certa capacitat d'atracció de les seves famílies", ha opinat.

Jornada sense incidents

La jornada al Centre de congressos s'ha desenvolupat amb tota normalitat malgrat els moments puntuals de cues. S'han vist cares conegudes tant polítiques com del món de l'esport, com el pilot Albert Llovera. La cònsol major, Conxita Marsol, ha custodiat les urnes entre les 12 i les 14 hores aproximadament. Durant aquest període ha pogut veure com la seva filla votava per primera vegada.

També ha assistit a un moment similar Quim Miró, candidat de d'Acord per a la llista de la capital, que estava molt "content per veure votar la meva filla" per primer cop. Miró ha parlat del vot judicial, que s'ha incrementat, perquè hi ha gent a qui no li agrada "el rebombori" de la jornada electoral, amb les cues i els aperitius, ha opinat.

Un aperitiu, per cert, que tot i ser quantiós, s'havia d'anar reomplint força assíduament. Hi havia gana entre els electors.

stats