Gili qualifica de "terrible" el balanç de la reforma sanitària anunciada pel Govern

La consellera socialdemòcrata ha tramitat un seguit de preguntes perquè el Govern les respongui

La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha tramitat una sèrie de preguntes que el Govern haurà de respondre per escrit sobre la situació de la reforma sanitària. En aquest sentit, ha lamentat que mesures com ara la implementació de la figura del metge referent estiguin encara aturades. De fet, Gili ha qualificat de "terrible" el balanç en aquesta matèria dels set anys de l'executiu demòcrata.

En l’escrit tramitat aquesta setmana a la Sindicatura, la parlamentària recorda que “a mitjans del passat mes de maig, el ministre de Salut, Carles Álvarez, va explicar que la previsió del Govern era que els usuaris del sistema sanitari poguessin triar ja el seu metge referent a finals de juny”. També remarca que aquesta mesura és “clau en la necessària reforma sanitària que fa tant de temps que s’ha d’implementar”. En canvi, destaca que no els consta que s’hagi establert ja el sistema i, fins i tot, afegeix el fet que “algunes informacions apunten, citant fonts del sector sanitari, que la reforma sanitària i el metge referent no seran una realitat fins a, com a mínim, la propera legislatura”.

Per tot això, Gili pregunta, en primer lloc, “per quina raó no s’ha implementat encara la reforma sanitària que havia de ser imminent a l’aprovació de la llei de drets i deures dels usuaris del sistema sanitari votada el passat novembre del 2017”. També vol saber “quines accions ha fet el Govern per a implantar la figura del metge referent” i quines s’han fet “per a implantar la història clínica compartida”.

La consellera general també demana “de quina manera ha pensat el Govern incentivar la utilització del metge referent per part dels pacients” i quan pot estar en marxa la reforma sanitària. A més, interroga directament l'executiu sobre si “està satisfet (...) del nivell i dels terminis d’implantació de la reforma sanitària després de dues legislatures amb majories absolutes” i, vol saber com s’explica "tanta demora en les decisions”. Per últim, reclama que s’expliqui si hi ha prevista la tramitació d'alguna llei relacionada amb la reforma sanitària i en quin estat es troba l’elaboració i aprovació definitiva de la cartera de serveis.

Gili ha recordat que la llei de drets i deures dels pacients i de la història clínica, que “ens deien que era l’eina necessària per tirar endavant tota la resta” es va aprovar la tardor passada i, malgrat això, tot continua aturat.