Política 04/01/2019

El Govern estudia que l'IPC fixi els increments dels salaris i dels lloguers

L'executiu analitza que l'augment dels sous sigui obligatori segons el cost de la vida i reconduir els contractes d'arrendament que finalitzen aquest any amb el mateix indicador

Joan Ramon Baiges
2 min
El cap de Govern, Toni Martí, durant el tradicional discurs de Cap d'Any. / SFG

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, va sorprendre molts –fins i tot a alguns dels seus– quan en el tradicional discurs de Cap d'Any va anunciar mesures per incrementar el poder adquisitiu de les famílies, admetent que els anys de crisi i les retallades han deixat un ambient de malestar especialment en la classe mitjana. Martí no va donar grans detalls, va fer només una pinzellada per anunciar que el Govern treballa a millorar la situació en el tema de les pensions, dels salaris i en la greu problemàtica de l'especulació que s'està fent en l'increment dels lloguers de l'habitatge, i que actualment, com bé descriu l'enquesta que el CRES va exposar dijous, és de lluny la principal preocupació de la ciutadania.

Molts esperaven conèixer aquest dijous més detalls sobre les propostes de Martí, tenint en compte la reunió del consell de ministres, però l'executiu vol copsar abans l'opinió dels empresaris i dels sindicats, atès que seran els principals afectats per les mesures que, tot sigui dit, estan sobre la taula i, per tant, no es poden donar per segures.

Fonts de DA han explicat aquest divendres que caldrà esperar uns dies més, potser fins el proper consell de ministres, encara que les propostes són de tant calat que probablement necessitaran més temps abans de prendre una decisió. Es tracta de millorar pensions, salaris i controlar els lloguers.

En aquest darrer cas l'executiu està estudiant la possibilitat del que s'anomena reconduir els contractes que finalitzen aquest any perquè no es puguin incrementar més enllà del que marqui l'IPC anual del 2018, que segons indiquen les previsions tot sembla que se situarà entre un 1,5% i un 1,7%. No es tracta d'una congelació, només d'actualitzar els preus en funció de l'evolució del cost de la vida i d'aquesta manera s'intentaria frenar almenys durant aquest any l'escalada de lloguers que està posant en dificultats a moltes famílies.

Si aquesta apareix com una proposta valenta però que estarà exposada a moltes crítiques, també el que fa referència als salaris té la seva dificultat, i per això el Govern no farà res sense haver parlat abans amb patronal i sindicats. D'una banda s'intentarà tornar a apujar el salari mínim per afavorir aquells treballadors que menys ingressen. Des de l'1 de gener és de 1.033 euros mensuals, i s'ha anat incrementant en els darrers anys de forma progressiva fins a arribar a aquesta quantitat.

L'altre aspecte lligat també directament als sous toparà segurament amb majors reticències dels empresaris, ja que es tracta que els salaris augmentin cada any en funció de l'IPC. L'executiu pot fer aquests canvis relacionats amb els salaris simplement amb un decret, i per tant la tramitació és relativament senzilla.

I pel que fa a les pensions la intenció és també revaloritzar aquelles que són més petites, una pretensió on cal saber l'opinió de la CASS.

Des de DA s'insisteix però, que ara s'està en una fase de contactes amb els agents implicats que es veuran directament afectats i que es vol aprovar tot amb el màxim de suport i implicació, i per aquest motiu s'estan retardant les explicacions que s'esperen sobre les paraules de Martí en el seu discurs televisiu.

stats