Política 11/09/2019

El Govern retreu a López que pregunti sobre l’avortament al Consell d’Europa

Insta al cap de l'oposició a seguir els mecanismes nacionals per comunicar-se amb el copríncep francès

T. Navarro
3 min
El ministre portaveu Eric Jover durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. / T. N. (ANA)

Andorra la VellaL'executiu creu que, abans de sotmetre a debat la despenalització de l'avortament al Consell d'Europa i "fer intervenir al copríncep", el Partit Socialdemòcrata (PS) hauria d'haver esgotat tots els canals de comunicació que es contemplen a escala nacional. Així ho ha dit el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimecres, on ha dubtat que "portar una temàtica nacional a un fòrum internacional sigui la millor manera de desenvolupar-la o de reforçar les nostres institucions". Jover, que considera "legítim que el PS vulgui expressar les seves impressions i la seva ideologia", diu que no troba "el seu interès més enllà de donar molt protagonisme a una temàtica que pels canals nacionals ja és suficient".

De la mateixa manera, i en relació a les paraules de López on reiterava el seu descontentament per no poder reunir-se amb Macron, el ministre portaveu ha recordat que el copríncep francès arribarà en una visita "que ens obliga a tenir uns 'timmings' molt ajustats", i que, per tant, la reunió amb el cap de l'oposició no s'ha pogut encabir. Així mateix, ha explicat que si el PS té "la voluntat de traslladar les seves impressions i poder debatre amb el mateix copríncep", el país ja disposa de mecanismes de comunicació oportuns. En l'horari previst per al pròxim divendres hi haurà un dinar on participarà Macron i els presidents dels grups parlamentaris "on tindran l'ocasió de parlar amb el copríncep", ha afegit el ministre.

El copríncep francès començarà a Canillo la visita per totes les parròquies, on es trobarà amb els cònsols a les diferents seus dels comuns. Al migdia tindran lloc els actes oficials a la Casa de la Vall, que conclouran amb una sessió tradicional de Consell General. A la tarda continuarà la visita a la resta de parròquies acabant a Andorra la Vella, on farà un discurs a la plaça del Poble. Jover ha recordat el decret de tancament de comerços, indústries, oficines i administracions públiques amb l'objectiu que la ciutadania pugui anar a rebre al president francès.

D'altra banda, el ministre portaveu ha avançat que de cara a la tardor "es produiran moviments" en la creació del servei d'atenció integral a les dones sobre salut sexual i reproductiva. Va ser una de les propostes més aclamades pels candidats demòcrates durant la campanya electoral i ara el partit vol que "sigui una prioritat desenvolupar-la a principis de legislatura". De moment, però, Jover no ha detallat terminis però si ha dit que "primer s'ha de mirar com s'estructura i després iniciar l'activitat". El centre busca donar un acompanyament a les dones que vulguin avortar i hagin de viatjar a centres hospitalaris a l'estranger per fer-ho.

Augment progressiu del salari

Jover ha replicat la proposta del grup parlamentari socialdemòcrata i ha refermat el compromís de l'executiu de "prendre mesures similars a les de l'any passat" per alleugerar el cost de vida de la ciutadania. Així, l'executiu està treballant en un text legislatiu amb propostes "que no siguin puntuals" per incidir "en els salaris o en les pensions més baixes" i aconseguir "un increment progressiu del salari mínim fins que sigui el 66% del salari mitjà". Una de les mesures que ja es coneixen és la congelació dels lloguers per al 2020, proposta que preocupa a l'executiu perquè "els preocupa una pujada massiva de lloguers", però els "donarà temps" per dur a terme "mesures que tinguin una afectació més directa en la ciutadania".

stats