Política 19/06/2019

El Govern col·loca Mateu i Descarrega com a ambaixadors

Marc Pons ha estat ratificat com a secretari d'Estat de Participació Ciutadana i Igualtat

Agència ANA
3 min
El síndic general, Vicenç Mateu, durant la presentació del Premi d'Innovació Educativa. / C.B. (ANA)

Andorra la VellaEl nou executiu està acabant de configurar tota l'estructuració interna un mes després que el cap de Govern fos investit. En aquesta línia el Govern ha aprovat el nomenament aquest dimecres del fins ara síndic general, Vicenç Mateu, com a ambaixador d'Andorra a Espanya i a la fins ara ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, com a ambaixadora a França, Mònaco i com a delegada permanent del Principat d’Andorra a la Unesco. En ambdós casos el càrrec tindrà efecte a partir de l'1 de setembre del 2019. El ministre portaveu, Eric Jover, ha justificat que s'ha escollit aquestes dues personalitats per la seva carrera diplomàtica i política. “Mateu té una dilatada experiència com a ambaixador i ja va estar com a ambaixador a Espanya”, ha recordat. “Els ambaixadors són alts càrrecs i una de les seves funcions és justament portar l'acció de Govern i les polítiques allà on tenen representació i han de complir amb requisits de confiança i de competència”, ha sintetitzat apuntant que ambdós nomenaments compleixen amb aquests requisits.

Per altra banda, s'ha nomenat també a Joan Forner com a representant permanent d’Andorra al Consell d’Europa. El Govern ha ratificat en les seves funcions a Esther Rabasa, com ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, Bèlgica, Luxemburg i als Països Baixos, i a Elisenda Vives com a ambaixadora d’Andorra als Estats Units, al Canadà i a Mèxic, i representant permanent del Principat d’Andorra a l’oficina de les Nacions Unides.

Marc Pons, participació ciutadana i igualtat

Seguint amb més nomenaments, l'excònsol menor d'Andorra la Vella, Marc Pons, que va deixar el càrrec per anar de segon a la llista parroquial de DA a la capital per a les eleccions generals, ha estat nomenat secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana. La secretaria d'Estat dependrà directament del cap de Govern, Xavier Espot, i té com a objectiu fomentar la interacció entre i amb les institucions creant mecanismes que afavoreixin la implicació de la ciutadania des de la informació, la participació i la presa de decisions. Aquesta secretaria també assumirà les competències en matèria d’igualat, ha de treballar en el desplegament de la Llei d’Igualtat i no discriminació, aprovada la passada legislatura i del reglaments que se’n deriven, així com impulsar la creació de la Llei d’igualtat efectiva entre homes i dones. El Govern compleix així una de les demandes procedents dels col·lectius feministes. També s'ha acordat nomenar Helena Mas com a secretària d'Estat de Salut.

Finalment, el consell de ministres ha aprovat el nomenament de Xavier Campuzano com a director del departament de Formació Professional, Formació d’Adults i Recursos Educatius del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior. Per altra banda, s'han ratificat a tots als directors del departament de Tributs i Fronteres: Albert Hinojosa, com a director del departament de Tributs i de Fronteres; a Marta Boquera, com a directora adjunta d’Afers Jurídics i Recaptació; a Carles Ferreira, com a director adjunt de Gestió i Atenció al Contribuent; a Josep Xavier Jiménez, com a director adjunt d’Inspecció Tributària, i a Judith Jorge, com a directora adjunta de Duana i Recursos Humans.

Cobertura de 166 places d'educació

La trobada ministerial de la setmana també ha servit per aprovar la cobertura de 166 places a partir de l'1 de setembre relacionades amb el ministeri d'Educació. Un total de 114 seran per a l’Escola Andorrana i Formació Andorrana, 10 per a Inspecció i Qualitat Educativa, 41 per a Formació Professional, Formació d’Adults i Recursos Educatius, i 1 per a Ensenyament Superior, Recerca i Ajuts a l’estudi. Del total de les places, 144 responen a funcions estructurals i 22 a comissions de Servei. Tal com ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, l’aprovació d’aquestes places arriba després de l’anàlisi de necessitats que es fa anualment un cop s’acaba el període de matriculacions d’alumnes per al pròxim curs escolar. S’hi analitza l’organització dels efectius humans que són necessaris als diferents centres i àrees. Jover ha negat que aquest procés tingui alguna relació amb els dos professors que tenen la plaça per consolidar.

stats