Política 19/02/2019

L'Institut de Drets Humans defensa l'avortament en tots els supòsits

Aquesta entitat i l'USdA han elaborat un document que faran arribar als partits polítics que es presentin a les properes eleccions del 7 d'abril

Bru Noya
2 min
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach i la presidenta de l'Institut de Drets Humans, Elisa Muxella durant la roda de premsa d'aquest dimarts. / B. N.

Andorra la VellaLa presidenta de l’Institut de Drets Humans (IDHA), Elisa Muxella, s’ha mostrat favorable de despenalitzar l’avortament en els quatre supòsits: que hi hagi perill per a la vida o la salut de la gestant, que la gestació hagi estat fruit d'un delicte, en cas de malformacions del fetus o per motius econòmics.

Muxella ha afegit que la petició de despenalitzar l’avortament ha estat consensuada per tots els membres de la junta directiva de l’institut i entre ells el vicepresident, l'advocat Alfons Clavera. Precisament aquest dilluns, Clavera va anunciar la seva intenció d'encapçalar una llista nacional a les properes eleccions del 7 d'abril amb un programa on un dels eixos principals és la defensa del coprincipat amb el rebuig a la despenalització de l’avortament. Un dels motius pels quals Clavera va deixar la presidència del comitè local dels liberals a Escaldes-Engordany va ser el pacte electoral amb el PS que contempla l'avortament en el programa.

Muxella ha fet aquestes declaracions en la presentació d'un document consensuat amb la Unió Sindical d’Andorra (USdA) que recull la despenalització de l'avortament. El secretari general de la USdA, Gabriel Ubach, ha defensat l'eslogan 'Nosaltres parim, nosaltres decidim' "perquè a mi m'agrada ser molt directe", ha afegit. Les dues associacions volen fer arribar el document als partits que es presenten a unes eleccions en les quals Ubach ha destacat que "donarem suport a les forces progressistes", tot i que no s'ha referit a cap partit en concret. En canvi, sí que té clar a qui no han de votar. "A DA no li podem donar suport perquè intenta vendre el sexe dels àngels i fer volar coloms".

La carta als partits polítics és un memoràndum de fets dels darrers anys. Des de la sobirania als salaris, passant pels lloguers, les lleis o la llibertat de premsa. L'IDHA i l'USdA demanen als partits que garanteixin, entre d'altres, el seguiment real dels principis constitucionals, i l'elaboració d'una llei de responsabilitat política i d'una de transparència. Finalment, Muxella ha assegurat que no formarà part de cap llista electoral "feta de a correcuita" i que presentar-se a unes eleccions requereix "complicitats i coincidències".

stats