Política 11/11/2019

Interior vol impulsar un grup policial de manteniment de l'ordre

Rossell diu que dels 28 expedients oberts per actuacions del saig només dos, de moment, han acabat en una sanció lleu

M. F.
4 min
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, conversa amb el consell de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, abans de la comissió legislativa. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl ministeri de Justícia i Interior vol potenciar en el si de la policia un grup de prevenció i manteniment de l’ordre que podria actuar en esdeveniments que suposin la concentració de moltes persones, com ara manifestacions, festes majors, activitats esportives o, fins i tot, per garantir la seguretat al Pas de la Casa durant l’hivern. El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, així ho ha exposat durant la seva compareixença davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals, on ha exposat les línies que seguirà el ministeri que ell encapçala en els propers quatre anys.

Rossell ha posat en relleu que aquest grup “específicament no existeix” i se li vol donar una major “importància” ja que des del mateix cos de l’ordre li han fet arribar la petició de poder comptar amb aquesta unitat. La intenció és que la policia pugui incorporar en els següents anys un total de setze efectius que anirien, essencialment, a dotar aquest grup. Aquesta no és l’única acció en matèria de seguretat que es vol dur a terme, ja que també es vol impulsar modificacions a la llei de seguretat pública per mirar de corregir les “disfuncions que hi ha entre la via administrativa i la penal”. Ara es dona la circumstància que hi ha conductes de consum d’alcohol i drogues que se sancionen més severament administrativament i es vol que hi hagi una major coherència entre les dues vies. Una de les propostes, segons Rossell, seria que totes les sancions anessin per la via administrativa, tot i que ara és una qüestió que es treballa al Consell General.

El titular de Justícia i Interior també ha recordat que aquesta llei s’haurà de desplegar reglamentàriament i que la voluntat és donar eines perquè, per exemple, no hi hagi consums excessius d’alcohol entre els joves. Així, ha volgut matisar les seves declaracions sobre la prohibició de la venda d’alcohol a les festes majors que va fer a l’estiu i ha manifestat que els fets de Sant Julià de Lòria van ser “puntuals” i ha afegit que aquesta venda està permesa a les fetes majors “d’una manera indiscriminada” i que del que es tractaria és que estigui controlada, una mesura que ha d’anar acompanyada, ha afegit, de polítiques de conscienciació i prevenció.

Una altra de les voluntats del ministeri és posar en marxa un sistema de control a través de l’iris. Es tracta d’una proposta que els ha presentat ja una empresa britànica i que ara estan analitzant i que incidiria, segons el ministre, en una major “seguretat”. Aquesta empresa ha proposat que es pugui fer una prova pilot, un aspecte que s’analitzarà ja que des del ministeri es vol determinar la implantació d’aquest sistema a Andorra i també les modificacions que caldria fer, per exemple, en lleis com la que regula les dades personals.

Saig

Altra modificació legislativa que ja s’està treballant és la de la llei del saig, per fer modificacions, sobretot, en el tema de les notificacions, tal com ja va avançar la setmana passada el president de la Cambra de Saigs, Xavier Granyó. Així, Rossell ha detallat que s’està mirant si es pot ampliar el termini de notificacions en cas d’embargament, ja que ara és de cinc dies, i també la incorporació d’un nunci perquè efectuï aquestes notificacions. A més, es treballa per analitzar si podrien fer execucions de sentències anteriors al 2016, quan aquesta figura executiva va entrar en vigor. I sobre les queixes quant a l'actuació d'aquests professionals, ha destacat que des del 2016 s'han tramitat 28 expedients, divuit dels quals han estat arxivats, tres retirats, cinc estan en tràmit i dos han acabat en sanció lleu, una de les quals amb una multa econòmica. Totes dues han estat relacionades amb una manca de diligència del professional i han estat imposades a la mateixa persona.

Modificacions legislatives

El ministre també s’ha referit a d’altres modificacions legislatives que vol impulsar com la revisió de les funcions dels membres del Consell Superior de la Justícia perquè siguin persones que provinguin de l’àmbit del dret i, d’aquesta manera, evitar la “politització”. També voldria que es revisés el règim retributiu dels secretaris generals o que s’agilitzés el sistema de torn dels batlles per evitar certs bloquejos, així com que s’avalués crear un vicepresident de la Batllia. També creu que cal una revisió “en general” del Codi de procediment penal per ampliar, per exemple, els supòsits de judicis per ordenança penal.

Rossell també s’ha referit a la possibilitat d’impulsar residències digitals, un sistema que hi ha a Estònia i que està donant “molt bons resultats”. Es vol organitzar un viatge al país bàltic per analitzar aquests sistemes i veure si a Andorra es podria implementar.

Protecció civil

Pel que fa a la protecció civil, ha reconegut que cal impulsar una llei marc, però també ha evidenciat les dificultats de fer-ho i ha remarcat que un dels passos importants serà crear el centre nacional d’emergències, que es farà al costat de la caserna dels bombers a Santa Coloma. Les obres, ha manifestat, es poden licitar l’any que ve de tal manera que estigui acabat al 2021.

A l’últim, i qüestionat sobre l’auditoria interna sobre el pres fugat, ha manifestat que s’estan “acabant de polir” certs detalls i que esperen que estigui acabada aquesta setmana, mentre es treballa en buscar qui pot fer l’avaluació externa que es vol dur a terme.

stats