Política 17/07/2019

El CSJ demanana canvis legislatius i la incorporació de més personal

Busquen solucionar la falta de batlles en determinats judicis per les recusacions que es puguin produir

T. Navarro
2 min
Moment en què Enric Casa de Vall, president del Consell Superior de Justícia, ha demant el jurament de la constitució a Sra. Laura Rodríguez González, batlle i presidenta del Tribunal de Batlles. / T. N.

Andorra la VellaEl president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, ha demanat tant al ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, com al cap de Govern, Xavier Espot, un seguit de modificacions legislatives perquè l'administració pugui "treballar de manera més fàcil". Casadevall ha entregat un dossier on s'estipulaven diversos casos que el personal ha detectat i que "s'han de modificar perquè no són operatives". Entre elles, la incorporació d'una dotzena de càrrecs –entre batlles, secretaris judicials, oficials, administratius i càrrecs tècnics– o la manera de solucionar les baixes que puguin ocasionar les recusacions de batlles en determinats judicis.

La reunió ha estat confirmada pel ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, que ha assegurat que es va parlar sobre "els recursos de l'administració per poder agilitzar tots els procediments" un cop es traslladin a la nova seu. A tall d'exemple, ha citat la incorporació de la tecnologia digital o l'elaboració d'una llei d'accés electrònic a l'administració de la justícia, que "agilitzarà als batlles i a la ciutadania".

La nova legislació "es contemplarà al pressupost de l'any vinent i se li donarà suport", ha dit Rossell. Així, l'administració de justícia vol trobar una alternativa a les recusacions de jutges, tal com ha passat en el marc del judici del cas BPA. La solució per a Casadevall és la creació d'una borsa de batlles "potser no a ple temps, però si substituts o suplents", de manera que no es tinguin només en compte els quinze batlles que actualment poden jutjar i que les recusacions no afectin el desenvolupament dels judicis.

El cas BPA es reprendrà el pròxim 16 de setembre a la sala de Prada Casadet que el CSJ té llogada a la CASS. Seguiran allà fins al febrer, data que es preveu tenir enllestida la nova Seu de la Justícia, en una sala "amb més condicions", ha declarat Casadevall. En els darrers dies s'ha adjudicat la nova fase de l'edifici, que s'estendrà fins a l'11 de gener. A la vegada, els batlles començaran les diferents formacions per fer ús de la nova seu. L'edifici "està dins del pressupost i no hi ha cap desviació", ha aclarit el president del Consell Superior de la Justícia.

D'això s'ha parlat en l'acte de renovació de càrrecs de Laura Rodríguez, com a batlle i presidenta del Tribunal de Batlles, i Sònia Tumi com a batlle. Ambdues hauran d'aplicar el nou codi de processament civil, que "modifica sensiblement la manera de treballar" amb la celebració de judicis orals "pràcticament gairebé cada dia", ha afirmat Casadevall.

També hi ha canvis a la Fiscalia, amb la incorporació d'Alexandra Cornella i Carolina Bailen al càrrec de magistrades del Tribunal Superior i de Corts, respectivament. "Són gent que porta molt a la institució", ha reconegut el fiscal general de l'Estat, Alfons Alberca, però "també és cert que fan la seva carrera professional". Considera que el fet "consolida les estructures" afavorint "l'evolució a llarg termini de les institucions", i ha anunciat que faran "la transició normal" a través d'un concurs extern d'oposició "on pot haver gent jove amb ganes d'aprendre que ho facin molt bé". Segons el BOPA, les dues magistrades s'incorporaran al nou càrrec a partir del 15 de setembre.

stats