Política 14/03/2019

Lectura dispar del discurs del síndic

Des dels partits que han estat a l'oposició és el balanç de vuit anys d'increment de les dificultats socials mentre que des de la majoria es reivindica la feina feta i la visió de futur

M. F. / M. M.
3 min
El candidat a cap de Govern de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo saluda Rosa Gili. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaLectura dispar del darrer discurs de Vicenç Mateu com a síndic general. Així, mentre que per a una part dels partits que han estat a l'oposició aquesta legislatura suposa el reconeixement de vuit anys en què la majoria no ha sabut fer front als problemes del país, per a la majoria han estat unes paraules encertades, un discurs "equilibrat", ha dit el cap de Govern en funcions, Toni Martí, i en el qual s'ha assenyalat els reptes de futur.

D'aquesta manera, des de Liberals d'Andorra, el fins ara president del grup parlamentari i candidat a cap de Govern per la formació, Jordi Gallardo, ha destacat que el síndic ha ofert "una foto" del que han estat "els vuit anys del Govern de DA" en què s'ha incrementat la crisi social i les dificultats per a les empreses. Pel que fa als 26 anys de la Constitució, Gallardo ha remarcat que aquesta Carta Magna és fruit del que el poble va voler en el seu moment però que ara caldria saber què és el que vol la ciutadania avui en dia. En aquest sentit, ha destacat que caldria preguntar sobre certs aspectes que no estaven recollits en la Constitució com pot ser el dret a l'avortament o la doble nacionalitat uns temes, ha remarcat, que "no es poden obviar o mirar cap a altre costat".

Des del Partit Socialdemòcrata Pere López ha manifestat que havia estat un discurs "moderat" i propi d'un final d'etapa i ha subratllat el fet que s'hagi "reconegut el gran deteriorament del poder adquisitiu" de les famílies. En aquest sentit ha lamentat que des del Govern no s'hagi estat "prou atent" als efectes de la crisi o dels canvis legislatius que s'han donat. Així, ha fet referència a l'encariment del preu de l'habitatge i "l'enorme empobriment de les famílies" la qual cosa, ha dit, és negatiu per a l'economia. Aquesta, ha emfasitzat, és "l'herència" que deixa el ministre i candidat de DA Xavier Espot. Quant a l'acord d'associació, ha lamentat la manca d'informació i s'ha mostrat convençut que serà un dels temes sobre els quals s'haurà de "parlar molt" en la propera legislatura.

El fins ara conseller general per Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha destacat que en aquests anys de govern de DA hi ha hagut una pèrdua de poder adquisitiu i que pel que fa a la Unió Europea hi havia "molt a fer" i no s'ha sabut explicar prou a la ciutadania el que significa aquest acostament a la UE. A més, també s'ha referit a la transformació econòmica a la qual ha fet esment el síndic i ha destacat que tampoc no ha tingut l'impacte que s'esperava. "Han estat vuit anys de retrocés", ha manifestat Naudi.

Des d'Unió Laurediana Carles Verdaguer ha destacat que més enllà d'un discurs "molt institucional" certs aspectes que s'han esmentat, com Europa, són qüestions sobre les quals des de la formació creuen que cal debatre i sobre les quals, ha remarcat, tenen les seves "divergències" respecte a l'exposat pel síndic.

El president de Demòcrates, Eric Jover, ha volgut agrair la feina del síndic i n'ha destacat "la virtut de volar sobre les baralles" i fer veure als consellers l'herència d'una institució de més de sis segles. En aquest sentit, ha manifestat que el síndic ha hagut de fer front a dues legislatures "molt complicades". Quant al debat sobre una possible modificació de la Constitució, ha afirmat que Andorra es troba en un moment de canvis, especialment arran de l'acord d'associació, i que des de la formació creuen que "mirar al futur passa per tenir els peus arrelats a terra". En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que la Constitució és "plenament vigent" i permet al país avançar per fer front als reptes de futur.

A l'últim, el cap de Govern en funcions, Toni Martí, també s'ha referit a la voluntat d'alguns partits de fer canvis institucionals i els ha acusat de "malmetre les institucions". D'aquesta manera, ha refermat que "cal recordar que Andorra és el que és gràcies a les institucions". Martí ha dit referint-se a les paraules del síndic sobre l'encaix a Europa, que el futur del país "passa" perquè s'aconsegueixi un bon acord d'associació i quant a la pèrdua de poder adquisitiu de la classe mitjana, ha reconegut que caldrà continuar incidint en accions per revertir la situació, però ha reivindicat que DA ja ha fet polítiques en aquest sentit. També s'ha mostrat convençut que el país pot ser una referència en matèria d'inclusió.

stats