Política 21/06/2018

Llum verda per tancar pactes parroquials entre Liberals i PS

Els afiliats d'ambdós partits han votat a favor de teixir aliances, però ara serà el torn dels comitès locals decidir en quines circumscripcions s'assoleix

M. M.
2 min
La directiva del PS durant la celebració del congrés extraordinari d'aquest dimecres. / M. M.

Escaldes-EngordanyFinalment, Liberals d'Andorra (L'A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) podran presentar-se de manera conjunta i sota una mateixa llista en les circumscripcions parroquials en les properes eleccions generals, si així ho decideixen els comitès parroquials de cada partit. Els afiliats i militants de cadascuna de les dues formacions ho han validat per àmplia majoria durant els congressos extraordinaris que s'han celebrat aquest dimecres a la nit de forma gairebé simultània i que han comptat amb la presència d'una quarantena de persones en la seu del PS i prop d'una seixantena en el congrés liberal. La proposta de donar la potestat als comitès parroquials perquè ratifiquin l'acord final ha rebut el suport del 91,2% dels participants en el cas del PS i quasi per "unanimitat" en el cas de L'A, que no ha volgut explicitar el nombre de vots.

Ara, per tant, la pilota és a la teulada dels comitès de les set parròquies que s'hauran d'entendre i arribar a un acord per configurar una llista conjunta. Malgrat que la voluntat és aconseguir tancar un pacte a totes les circumscripcions territorials, cap dels dos partits s'ha encoratjat a assegurar que es pugui aconseguir aquesta fita, ben al contrari. Una d'aquestes parròquies sota el punt de mira és la de la Massana, on Liberals actualment manté un pacte amb Ciutadans Compromesos (CC). “Veurem què passarà, no tinc una bola de vidre”, ha deixat anar el secretari general de L'A, Amadeu Rosell.

En les votacions d'aquest dimecres a la nit, els afiliats i militants també han validat un pacte programàtic basat en tres grans eixos, que serien amb els quals es presentarien a les llistes parroquials. Aquests són: la responsabilitat política i regeneració democràtica, encaix amb Europa i impuls institucional. Entre aquests tres ítems es basarien en la necessitat de modificar la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, reformar la Llei de contractació pública, informar de manera més transparent de les negociacions amb la Unió Europea i tornar la capitalitat política al Consell General.

Pel que fa a si aquest pacte es pot entendre entre l'electorat a causa de les posicions antagòniques que sostenen ambdós partits en temes centrals programàtics, el secretari de Relacions Institucionals de L'A, Valentí Martí, ha apuntat que “queden bastants mesos i setmanes per poder fer pedagogia i fer entendre a l'electorat en què consistirà aquest pacte”. De cara al calendari per assolir l'acord, cap de les dues formacions s'ha posat més límit que el de la data de les eleccions, que encara es desconeix. “Anirem veient com van caient, no s'ha calendaritzat”, ha explicitat Rosell.

Cal recordar que malgrat aquest acord, tant PS com Liberals es presentaran de manera separada a la llista general i cadascú amb el seu programa propi.

stats