Política 01/04/2019

López es compromet a configurar un govern "paritari"

El candidat socialdemòcrata assegura que "el canvi és possible", arran de la darrera enquesta publicada

M. Margalef
3 min
El candidat a cap de Govern, Pere López, durant el míting central de campanya. / M. M.

EncampUn govern capitanejat per Pere López serà "paritari" entre dones i homes. O almenys així ho ha promès el candidat del PS durant la celebració del míting central de campanya que ha tingut lloc aquest dilluns al vespre al Complex Esportiu d'Encamp. López ha desgranat que aquest compromís no se cenyeix només "en un nombre igualitari entre homes i dones sinó també en relació a la importància de les carteres ministerials". El socialdemòcrata ha denunciat que "s'ha acabat l'època de les dones assegudes al final de la taula de l'executiu amb petites carteres, mentre que a prop del cap de Govern hi ha homes que acumulen tasques i responsabilitats".

Amb aquesta simbologia, López ha obert uns minuts on ha desgranat diverses propostes al tomb de les polítiques d'igualtat i dels drets de les dones, on també ha anunciat que recuperarà la secretaria d'estat d'Igualtat. En aquesta matèria ha tornat a aixecar la bandera de l'avortament i ha reiterat que és una qüestió "ineludible, de democràcia i que ningú pot imposar-nos", en cara referència a aquells que defensen el dret a la vida. El candidat del PS, davant de prop d'un centenar de persones, ha avançat un nou punt del programa electoral: el casament únic universal per a tothom. "Qualsevol persona ha de poder viure amb qui estima amb tota la seguretat jurídica i sense haver d'explicar quina és la seva orientació sexual", ha reivindicat davant l'existència actualment de diverses tipologies de casament.

Abans de cloure l'acte, amb el ja tradicional Bella Ciao, López s'ha referit a l'última enquesta publicada en un mitjà digital català que dibuixa un ascens del PS i un empat tècnic amb DA. "El canvi és possible, ens l'hem de creure, però només serà possible si el fem tots junts", ha deixat anar entre aplaudiments unànimes. Tot i això ha recordat que "ningú s'ha de relaxar i la possibilitat de canvi ens ha d'esperonar a tots".

Insistència fiscal

En les declaracions davant dels mitjans López ha volgut reiterar, en referència a la proposta presentada aquest diumenge en matèria fiscal, que la voluntat socialdemòcrata és que "d'una vegada per totes pagui qui més té" i ha etzibat a les crítiques que "a diferència del que alguns volen fer creure, no suposa apujar impostos a la classe mitjana i treballadora".

Ha insistit que l'increment de l'IRPF fins al 20% és només per aquelles persones que tenen un sou superior a 144 mil euros, un "percentatge petit de la població però que guanya molts diners". Al mateix temps, López ha emplaçat a DA a explicar perquè els dividends fruit de guanys empresarials o les sicavs no han de tributar. "Per què els grans empresaris del país, les persones que tenen inversió en sicavs han de pagar el 0% quan tota la resta està pagant un 10%?", ha llençat la pregunta.

El míting també ha comptat amb la participació dels membres de la llista territorial de d'Acord, encapçalada per David Rios. El número u de la candidatura ha volgut explicar les propostes específiques per a Encamp i el Pas de la Casa. D'aquesta darrera població, ha lamentat que "se'm cau la llàgrima en veure com està". Per això ha avançat la voluntat de destinar-hi una partida específica d'Andorra Turisme per a la seva promoció així com a inversions per millorar-la. També ha explicat que es doblarà la subvenció al túnel d'Envalira per reduir el peatge de residents i treballadors fins al 50%, respecte el preu que es paga actualment. Sobre Encamp ha apuntat que s'apostarà de forma ferma per convertir-la en la capital cultural d'Andorra.

Entre els assistents a l'acte s'hi ha deixat veure Gabriel Ubach, secretari general de l'USdA, el portaveu de Podem, Joan Seguí, i Vanessa Mendoza, la presidenta d'Stop Violències, qui ha arrencat aplaudiments quan López ha parlat de temes sensibles a la causa que defensen, a més de diverses personalitats vinculades al partit socialdemòcrata.

stats