Política 27/03/2019

López creu necessari que els interns es puguin formar

El socialdemòcrata recull les inquietuts dels presos del Centre penitenciari de la Comella que reclamen poder estudiar entre els 18 i els 25 anys

M. M.
2 min
El candidat del PS, Pere López, i el número cinc a la llista nacional, Roger Padreny, durant la trobada amb els interns. / M. M.

Andorra la VellaJa han passat pel Centre penitenciari de la Comella tres candidatures en tres dies que portem de campanya electoral. Aquest dimecres al matí ha estat el torn del PS que, igual que la resta, s'ha reunit amb els interns i amb els agents penitenciaris per copsar les seves demandes i reivindicacions. Un cop acabada la trobada amb els presos, que ha durat més d'una hora i mitja, el candidat a cap de Govern socialdemòcrata, Pere López, ha explicat davant dels mitjans la demanda més reclamada entre els interns: poder fer formació professional entre els 18 i els 25 anys. El candidat del PS ha explicat que en aquesta franja d'edat, a part dels cursos interns del centre penitenciari, hi ha un “buit absolut on no hi ha oferta de formació” a distància perquè la UNED no ho contempla per temes legals.

Per això, un cop escoltades les reivindicacions, ha apuntat que “cal trobar necessàriament una fórmula per facilitar l'accés a formació professional o estudis universitaris a distància”, sense concretar com es duria a terme. López ha posat molt d'èmfasi en què aquesta és una demanda dels presos i, per tant, no es tracta “de cap imposició formativa i tenen ganes d'aprofitar el temps que passen aquí per sortir amb una situació millor de la que van entrar”.

Per això troba “lògica” la demanda perquè un jove de “18 o 19 anys que entra al centre per un mal moment ha de tenir l'oportunitat d'estudiar perquè si no se li ofereix formació avançada la seva situació al món laboral després serà més complicada”. No poder aprofitar les més de 19 hores que passen tancats dins la cel·la, sense internat ni distraccions, facilita que “puguin caure en situacions emocionalment complexes”, defensa.

En acabar la conversa amb els mitjans, López s'ha reunit amb els treballadors interns del centre penitenciari. Sobre la taula, i tal com recull el programa electoral socialdemòcrata, hi ha la voluntat d'ampliar la plantilla, recollint així una llarga reivindicació del col·lectiu. El candidat de la rosa considera que el nombre de treballadors actual és “insuficient i és bastant clar que cal incrementar els recursos”, malgrat que hi ha més treballadors que interns. “Fer aquesta comparativa és errònia perquè hi ha molts treballs associats, desplaçaments, control de vis-a-vis i torns llargs”, ha defensat. Finalment López ha manifestat que els interns han expressat l'existència d'un “bon tracte” per part dels agents penitenciaris.

Quart supòsit per l'avortament

Per altra banda, i en l'acte inaugural de campanya del PS que ha tingut lloc aquest dimarts a la nit, la número dos a la llista nacional, Susanna Vela, va anunciar que la defensa de la despenalització de l'avortament ja no es basa només en els tres supòsits bàsics sinó també en un quart: dificultats econòmiques per a la mare. Vela ha assegurat que “no és un arma electoralista; és un dret irrenunciable”. Un punt del programa electoral que López va avançar durant el debat que va organitzar l'APCA el dilluns passat.

stats