Macron anuncia a Espot i Suñé que vindrà a Andorra després de Meritxell

El copríncep reitera el suport en la negociació de l'acord d'associació i també en aspectes com la Cimera Iberoamericana

El copríncep francès, Emmanuel Macron, ha anunciat la seva visita a Andorra al voltant del 12 o 13 de setembre. Així el copríncep francès farà la seva primera visita oficial al Principat a finals d'aquest estiu, després de Meritxell. Així els ho ha comunicat al cap de Govern, Xavier Espot, i a la síndica general, Roser Suñé, durant la visita que li han fet al Palau de l'Elisi, a París, en la que ha estat la primera trobada amb el copríncep francès d'aquesta legislatura. Espot i Suñé han tractat l'actualitat política, econòmica i social d'Andorra així com els grans reptes que s'han d'assolir durant els pròxims anys. En acabar la trobada, Espot ha valorat que és "molt important" l'anunci de la visita de Macron, que cal recordar que ja havia estat anunciada al 2018 tot i que finalment no es va produir.

El cap de Govern ha explicat al copríncep francès la recent configuració del Govern de coalició, integrat per tres forces polítiques, tal com s'informa des de l'executiu. A més, en la trobada, el cap de Govern ha anunciat al copríncep Macron la voluntat de continuar treballant en la negociació per a l'acord d'associació amb la UE. En aquest sentit, i tal com ha explicat Espot, el copríncep francès ha reiterat el ple suport de França en aquest procés de negociació. Espot ha exposat les grans línies d'acció i el posicionament del Principat davant els diferents àmbits de la negociació i li ha avançat l'agenda marcada per als pròxims mesos. El cap de Govern li ha traslladat la posició d'Andorra a l'hora de negociar la següent llibertat, la de circulació de persones, i les especificitats d’Andorra que caldrà reconèixer i contemplar per tal de trobar un encaix en l'espai europeu.

Un altre dels temes tractats durant la visita ha estat l'acollida per part d'Andorra de la Cimera Iberoamericana el 2020, sota el lema 'Innovació per al Desenvolupament Sostenible–Objectiu 2030', un repte cabdal, ha dit Espot, per a la visibilitat internacional del Principat. En aquest sentit, el copríncep ha celebrat l'oportunitat que aquest esdeveniment significa per al país i ha mostrat la seva voluntat de col·laboració, en matèria de seguretat, en el marc de l'acord de cooperació policial entre Andorra i França.

També s'ha tractat el projecte de candidatura multinacional conjunta per a Patrimoni Mundial de la Unesco sobre els testimonis materials de la construcció del coprincipat d'Andorra. En aquest sentit, el màxim responsable de l'executiu, ha informat Macron que el mes de febrer el Govern va aprovar iniciar els tràmits polítics i administratius per inscriure a la llista indicativa d'Andorra a la Unesco els monuments inclosos en el projecte, com a pas previ a la preparació de la candidatura per a la llista de Patrimoni Mundial així com la intenció d'Andorra d'agafar el lideratge de treball del projecte durant el període de permanència a les llistes indicatives de cada país. En aquest sentit Macron ha mostrat també tot el suport i col·laboració necessaris per a dur a terme aquest projecte.

Pel que fa a aspectes relacionats amb les relacions bilaterals entre Andorra i França, durant la trobada els mandataris han celebrat la tradicional col·laboració entre els dos països en matèria d'Educació. El cap de Govern i la síndica general han explicat la creixent demanda dels joves andorrans per cursar els estudis superiors a França.

Finalment, també s'ha abordat el compromís dels dos països en la lluita contra el canvi climàtic i la col·laboració recentment endegada entre els territoris, el conveni marc signat amb el grup Électricité de France, per a l'acompanyament en la transició energètica, un acord que significa un gran pas per a la transformació energètica del Principat i situa el país més a prop d’un model energètic més sobirà i més respectuós amb el medi ambient. Espot i Suñé han agraït al copríncep i president de la República francesa, la celeritat de les diferents institucions gal·les en les intervencions dutes a terme a l'RN-22 després de l’esllavissada del mes d’abril per restituir la circulació per aquest tram de carretera el més aviat millor. També en l'àmbit de les comunicacions, Espot ha destacat que la inversió que fa Andorra per la millora de la carretera, un compromís que "tira endavant", ha conclòs.