Política 18/07/2017

Macron visitarà el Principat el primer semestre del 2018

Martí ha explicat que "he trobat un copríncep molt compromès i amb ganes d'ajudar; vol fer reformes i és europeista, una mica com el nostre Govern, així que la sintonia és i serà fàcil"

Ana
2 min
Toni Martí i Vicenç Mateu s'han reunit aquest dimarts amb Emmanuel Macron. / SFG / EFE / Fernando Pérez

Andorra la VellaDurant la trobada d'aquest dimarts al Palau de l'Elisi de París, el cap de Govern Toni Martí i el síndic general Vicenç Mateu han convidat el copríncep francès, Emmanuel Macron, a visitar Andorra durant el 2018, coincidint amb el 25è aniversari de l'aprovació de la Constitució, invitació que el copríncep i president de la República Francesa ha acceptat i ha confirmat que serà durant el primer semestre del 2018.

A banda de la visita, Toni Martí ha destacat que, després de 47 coprínceps francesos, la fotografia de Macron que es podrà veure als edificis oficials d'Andorra incorpora la bandera andorrana, "un símbol del seu compromís amb el país", ha dit Martí, que també ha destacat que el copríncep ha garantit el suport de França a Andorra en els fòrums internacionals.

La trobada, que ha tingut lloc al Palau de l'Elisi aquest dimarts durant més d'una hora, ha estat la primera reunió del copríncep francès amb els màxims representants de les institucions andorranes des que Macron va ser escollit president de la República Francesa el maig passat. Martí, que ha destacat que el president francès estava ben informat de l'agenda andorrana, ha aprofitat l'oportunitat per exposar al copríncep les reformes i avenços implementats durant els darrers sis anys, com l'obertura econòmica, la posada en marxa d'un nou marc fiscal i l'aposta per la transparència i la cooperació.

Així mateix, durant la reunió també s'ha tractat l'estat de les negociacions per a un acord d'associació amb la Unió Europea. Macron ha brindat la seva ajuda al Govern en aquesta qüestió i Martí ha destacat que cal aprofitar el nou impuls en el procés de consolidació i construcció europea representat pel president i copríncep francès. Segons Martí, "he trobat un copríncep molt compromès" i amb "ganes d'ajudar" en l'acord d'associació. "Vol fer reformes i és europeista, una mica com el nostre Govern, així que la sintonia és i serà fàcil", ha assegurat.

Més enllà de les grans reformes econòmiques, la trobada també ha servit per tractar l'evolució d'altres qüestions cabdals per al futur del país, com la transició energètica cap a un model menys depenent de l'exterior i amb un major pes de les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic i en favor de la neutralitat d'emissions. Així mateix, Martí ha manifestat al copríncep la voluntat del Govern de seguir treballant per la diversificació del teixit productiu del país, millorant els sectors tradicionals existents i ajudant al creixement de nous sectors al tomb d'una economia de serveis moderna i una clara aposta per la innovació i les noves tecnologies.

Finalment, aquesta primera trobada del cap de Govern i del síndic general amb el copríncep Macron també ha servit per avaluar el reequilibri de les relacions d'Andorra amb els dos països veïns. En aquest sentit, Martí ha destacat el creixement experimentat durant els últims anys pel sistema educatiu francès, així com els esforços del Govern per millorar les connexions amb França i estrènyer els vincles culturals i comercials entre ambdós països.

stats