Política 21/03/2019

Marsol rebaixarà el preu de les obres del Parc de la Serradora

Carmona i Pintos lamenten que el comú aprovi concursos en junta de govern i no s'informi la minoria

M. Pérez
4 min
La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, mostra el plànol de com quedarà conformat el Parc de la Serradora. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaEls treballs per a la construcció del Parc de la Serradora de Santa Coloma començaran de manera imminent després que el consell de comú d'Andorra la Vella hagi aprovat aquest dijous l'adjudicació de les obres per un import de 404.261,81 euros a l'empresa Pidasa Serveis. Segons ha informat el conseller d'Urbanisme i Aparcaments del comú, Josep Antoni Cortés, el termini estimat per a la finalització dels treballs del futur parc fluvial és de dotze mesos però s'espera que el Parc de la Serradora estigui finalitzat a finals de juny. Tot i això, amb les abstencions de l'oposició, s'ha lamentat la desviació del pressupost per aquesta obra, que ha experimentat un increment de 172.000 euros, passant dels 225.000 euros que constaven al pressupost als més de 400.000 euros que costarà finalment. En aquest sentit, la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha manifestat que "la nostra intenció és rebaixar una mica" el preu, tot modificant algun punt "que permeti ajustar-nos més cap als 330.000 o 340.000 euros".

La cònsol major ha remarcat que "aquesta és una obra més a Santa Coloma", que pateix un dèficit d'infraestructura "molt important i aquesta corporació li ha donat la importància que es mereix" i ha definit que la construcció d'un parc a Santa Coloma era necessari, ja que permet la unió, mitjançant el passeig del riu, dels dos parcs. "Quan vam fer el pressupost vam fer una previsió" tot i que "el projecte no estava acabat en aquell moment". És per aquest motiu que Marsol ha atribuït aquest increment a l'empresa que s'encarregarà d'implementar el parc per a patinar, que "encareix" el preu, ja que "ho fa una empresa especialitzada". A més, ha informat que l'augment es deu al mateix material utilitzat, el tipus d'arbres i el mobiliari urbà, què "és molt car". Tanmateix, no s'ha mostrat preocupada per aquesta qüestió perquè "la zona es mereix aquest parc".

Per la seva banda, el conseller del Cd'I+Liberals d'Andorra, Víctor Pintos, ha dit que el comú intenta fer ara "un exercici d'austeritat", que comportarà "treure obra a executar". Això suposa que si la corporació "fa menys obra, evidentment el constructor cobrarà menys" i, per tant, "s'ha de veure la qualitat de l'obra que s'executa" perquè "les exigències quant a l'optimització de costos i recursos és una cosa que s'ha de donar per descomptada a tot servei públic".

La consellera del PS+Independents, Dolors Carmona, ha destacat que, una vegada més, s'evidencia "una manca de planificació a la qual estem acostumats", ja que ha considerat que quan es fa un projecte, s'ha d'elaborar una estimació i cal "ajustar-se al màxim". A més, s'ha sumat a la demanda de Pintos quan ha dit que "s'ha de tenir molta cura amb la gestió del diner públic, ja que tot i que és permissiu pel que fa a marc legal, quan una desviació és important cal valorar si el concurs està ben pensat i cal replantejar-lo".

El nou Parc de la Serradora comptarà amb un espai de 1.200 metres quadrats amb accés des del passeig del riu. L'equipament oferirà una àrea verda i de repòs i una zona dedicada als més joves amb un parc per a patinar i un circuit de bicicletes on es podrà practicar 'pump track'. A més, s'habilitarà un centre d'interpretació amb dues de les màquines restaurades que hi havien funcionat. La voluntat del comú és que s'integri al circuit per a vianants del passeig del riu, a través del qual ja es pot accedir les 24 hores al Parc Central. Els dos parcs, doncs, quedaran connectats a l'estiu.

Embelliment al carrer del Puial

Durant la sessió de consell de comú també s'ha adjudicat el projecte de renovació del paviment del carrer i la plaça del Puial a Unitas SAU per 430.789 euros. L'obra consisteix en la substitució del paviment de pedra de riu, col·locat fa més de 30 anys, per un granit com el que ja s'ha començat a col·locar al barri antic.

L'objectiu és uniformitzar l'aspecte del barri i traure profit, així com facilitar l'accessibilitat dels veïns. Les obres també inclouen millores en la canalització, l'embelliment dels punts més emblemàtics del barri, així com l'oratori de Sant Antoni, amb espais verds i actuacions en l'enllumenat. En aquest sentit, el comú té la intenció de finalitzar els treballs abans que comenci l'estiu.

Impermeabilització de la piscina exterior dels Serradells

D'altra banda, també s'ha acordat aquest dijous suspendre el contracte d'impermeabilització de la piscina exterior del Centre esportiu dels Serradells que es va adjudicar el 25 d'octubre del 2018 amb vista de la prioritat que tenen ara les obres de reconstrucció de la piscina olímpica, fortament malmesa arran de l'incendi que es va declara a l'edifici el 22 de novembre. Tot i la suspensió d'aquest projecte, Marsol ha garantit que la piscina exterior funcionarà amb normalitat aquest estiu.

Carmona ha posat en relleu que la rescissió d'aquest contracte "és lògica", ja que es deu a "una causa major". Tot i això, s'ha mostrat optimista perquè "no hi hagi cap recurs de l'empresa", ja que si n'hi hagués, "el comú tampoc hauria de ser qui hagués de fer front a aquest import" perquè és una situació "que no ha provocat" la corporació sinó una empresa externa.

En un altre ordre de coses, tant Carmona com Pintos han lamentat que la majora "aprova molts concursos en junta de govern i les minories no en tenim constància" perquè certs aspectes "no es tracten en comissió ni ens faciliten informació". A més, han lamentat que poden demanar aquesta informació però moltes vegades els concursos "ja s'han aprovat". "Ens agradaria ser partícips dels concursos per a poder aportar i estar al corrent de què s'està fent a la parròquia", ha finalitzat Carmona.

stats