Política 14/01/2019

Pisco demana que no “s'exclogui” la meitat de la població pel dret a vot

El diputat portuguès s'ha reunit aquest dilluns amb Toni Martí, que ha agraït l'ajuda de Portugal amb l'organització de la Cimera Iberoamericana 2020

Agència Ana / M. M.
2 min
El cap de Govern Toni Martí saluda al diputat portuguès Paulo Pisco. / SFG

Andorra la VellaEl diputat socialista portuguès i representant dels residents a l'estranger, Paulo Pisco, ha expressat el desig que algun dia a Andorra la doble nacionalitat i el vot del residents pugui ser una realitat. “Vull pensar que s'està fent camí perquè seria la manera de ser justos i d'aprofundir en la democràcia d'Andorra”, al mateix temps que ha apuntat que “no es pot excloure la meitat dels ciutadans que configuren el país”. Pisco ha argumentat que aquestes dues qüestions preocupen i molt als residents portuguesos. “Són part integrant del desenvolupament econòmic, però no tenen veu. Volen pagar, però també volen participar”, ha expressat.

En aquest mateix sentit, ha apuntat que la doble nacionalitat també hauria de ser una realitat, perquè molts residents no estan disposats a renunciar a la nacionalitat portuguesa, per les arrels que mantenen amb la seva terra i també perquè això suposa renunciar als drets de formar part d'un país de la Unió Europea. Unes paraules i posicionaments que el conseller del PS, Pere López, ha subscrit al 100% i ha avisat que seran pilars fonamentals en les properes eleccions generals. Ambdós ho han explicat aquest dilluns a la tarda en la taula rodona que el PS ha organitzat per parlar dels dos temes amb el diputat.

Reunió amb Martí

Abans de la taula rodona, Pisco s'ha reunit amb el cap de Govern, Toni Martí, a qui li ha traslladat tot el seu posicionament, però Martí ha al·legat “raons de tradició”, perquè aquest canvis no s'hagin produït, segons ha explicat el diputat. Davant d'aquest argument, el conseller portuguès ha apuntat que les societats canvien i s'han d'adaptar als canvis en un món cada vegada “més globalitzat i multicultural”.

En un altre ordre de coses, durant la trobada tots dos han coincidit en assenyalar que les relacions bilaterals entre Portugal i Andorra passen pel seu millor moment. Martí i Pisco han repassat les més de dues dècades de relacions bilaterals, així com la cooperació d'ambdós països en fòrums multilaterals com la Comunitat Iberoamericana o les Nacions Unides. Martí ha agraït a Pisco l'ajuda de Portugal en l'organització de la Cimera Iberoamericana 2020 i en les negociacions de l'acord d'associació amb la Unió Europea. La recent incorporació d'Andorra com a membre observador de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa també ha fet part de l'ordre del dia de la trobada.

Martí ha agraït l'interès que Pisco ha mostrat per Andorra al llarg dels últims anys i ha destacat l'aportació de milers de persones d'origen portuguès al progrés i a la prosperitat del Principat. El cap de Govern i el diputat portuguès han coincidit a ressaltar que, en els últims anys, s'han fet grans avenços pel que fa a la integració de la comunitat portuguesa al Principat. Començant el 2007, amb la signatura del conveni bilateral relatiu a l'entrada, circulació, sojorn i establiment dels nacionals; i intensificant-se en les dues darreres legislatures amb l'extensió dels drets econòmics a tots els residents estrangers a Andorra i amb la signatura del conveni per evitar la doble imposició.

stats