Política 27/03/2018

Mateu apel·la a plans d'integració de la immigració per "evitar tensions"

En el marc de l'assemblea de la Unió Interparlamentària destaca el paper que tenen els polítics per combatre determinades actituds

ARA Andorra
2 min
Joan Carles Camp, Gerard Alís i Vicenç Mateu durant l'assemblea de la UIP. / CONSELL GENERAL

Andorra la VellaEl síndic general, Vicenç Mateu, ha defensat en el discurs pronunciat en el marc de la 138a Assemblea de la Unió Interparlamentària (UIP) que se celebra aquests dies a Ginebra (Suïssa) que calen plans d’integració de la immigració per “evitar les tensions internes i recordar els avantatges de les societats diverses i plurals, al si de les quals són compartits els valors comuns de coexistència”. Mateu ha exposat quina és la situació de la immigració al país i quins són els reptes que plantegen les migracions. De fet, el debat de l’assemblea se centra en aquesta ocasió en els drets i la protecció dels migrants i refugiats.

Mateu ha destacat que a Andorra el 54% de la població és immigrant i que un 65% dels ciutadans creuen que la immigració és “positiva per al país” ja que contribueix al desenvolupament econòmic. D’aquesta manera, ha subratllat aquesta acceptació tot i que ha constatat una certa “por” a què aquesta immigració pugui, entre d’altres, afectar “el gran nivell de seguretat que hi ha al país”, arran sobretot dels atemptats terroristes “falsament associats a la immigració”. És per això que fa una crida a treballar per combatre els mites, sobrepassar les reticències, “combatre els rumors i desfer els estereotips sobre la immigració”.

Tot i que ha destacat que les coses a Andorra han estat “més fàcils que a d’altres països” ja que la immigració ha vingut de països amb costums, llengües i religions similars, ha destacat que cal continuar treballant “per evitar les actituds de discriminació per raó d’origen ètnic, racial o nacional” que podrien derivar dels discursos “extremistes populistes”. En aquest sentit, ha posat en relleu el paper que poden jugar per combatre aquestes actituds la legislació i les formacions que puguin fer els poders públics.

També ha destacat la necessitat de “conjugar esforços” entre països per combatre les xarxes criminals de tràfic d’éssers humans. I també ha apel·lat els polítics a ser conscients que amb el seu discurs poden “legitimar i incitar a l’acció als ciutadans, en un sentit i en l’altre”. En aquest sentit, ha posat en relleu que no s’ha d’emprar “la desinformació com a arma política” i ha destacat que cal que no oblidin que el seu deure no és “guanyar eleccions sinó legislar i governar pel bé comú”.

Juntament amb Mateu es troben a Ginebra els consellers generals Joan Carles Camp i Gerard Alís. La trobada va arrencar dissabte passat i s’allarga fins a aquest dimecres.

stats