Política 16/09/2015

Més de 2.000 catalans demanen votar des d'Andorra el 27-S

Suposen un 10% del total de sol·licituds de residents a l'estranger de cara a les pròximes eleccions

M.c. / G.ll.t.
2 min
Els ciutadans estan cridats a les urnes el proper 27-S / ACN

Andorra la Vella2.202 persones incloses al Cens d'Electors Residents Absents (CERA) han demanat votar des d'Andorra a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 27 de setembre. A aquestes, cal sumar-hi les tres sol·licituds de catalans apuntats com a Electors Residents Temporalment Absents (ERTA), arribant així als 2.205 catalans que han manifestat la seva intenció d'exercir el seu vot des d'Andorra per correu o presencialment, segons les dades de la Generalitat de Catalunya.

Mentre que les darreres dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya mostren que la població catalana resident al Principat el 2015 és de 14.059 persones – un 5,81% del total de residents a l'estranger- la proporció de persones que ha demanat votar des del Principat és del 15,68% del cens i un 10,39% del total de les sol·licituds acceptades al CERA provinents de tot el món (21.207 peticions).

De la seva banda, des del Consolat espanyol a Andorra informen que fins aquest dimecres han rebut 43 sobres de catalans que han exercit ja el seu vot per correu i que s'hauran de sumar a les que arribin fins al 22 de setembre o optin per acudir a les urnes ubicades al Consolat els dies 23, 24 i 25 de setembre. A més dels que ho facin presencialment, els inscrits a l'ERTA tenen fins al 23 de setembre per enviar el vot a la mesa electoral corresponent.

També s'hi hauran de sumar els inscrits al CERA que demanin el vot anticipat per correu argumentant que es trobaran a l'Estat espanyol durant la celebració dels comicis. Tenen fins el 17 de setembre per fer la sol·licitud i rebran la documentació per correu certificat a una adreça a Espanya del 7 al 20 de setembre. Així, l'enviament del vot adreçat a la mesa electoral corresponent s'haurà de fer entre el 7 i el 23 de setembre. Aquesta setmana, de fet, els primers en fer la sol·licitud ja han començat a rebre la documentació i alguns ja han pogut enviar el seu vot per correu certificat.

Finalment, però, n'hi ha que no volen arriscar i ja s'han planificat per ser a Catalunya el 27 de setembre i poder votar presencialment. Són aquells que no consten inscrits al CERA o a l'ERTA i, per tant, segueixen considerant-se a ciutadans empadronats a Catalunya.

stats