Política 03/04/2019

Més inversió estrangera i formació per als estudiants

Roig visita la Universitat d'Andorra per explicar als alumnes i el professorat els avantatges de l'adhesió amb la Unió Europea

M. Pérez
2 min
Un moment de la visita a l'UdA dels candidats de Progressistes-SDP, Josep Roig i Jaume Bartumeu. / M. P.

Sant Julià de LòriaRecordar la importància que té per Andorra i pels estudiants del país l'acord d'associació amb la Unió Europea. Sota aquesta premissa, el candidat de Progressistes-SDP, Josep Roig, acompanyat pel número catorze a la llista nacional, Jaume Bartumeu, ha visitat aquest dimecres les instal·lacions de la Universitat d'Andorra (UdA) per transmetre als estudiants i el professorat els avantatges que suposaria aquesta adhesió pel que fa a l'arribada d'inversió estrangera a empreses del país, i "l'aposta per empreses de formació que podrien estar relacionades amb ensenyament superior". Una mesura que, segons Roig, seria una bona oportunitat per als estudiants. A més, el candidat ha destacat la importància de "poder posar en pràctica aquells coneixements que es reben des de la universitat", així com "reforçar" les col·laboracions que ja existeixen amb diferents empreses del país, ja no "només amb incentius fiscals, sinó reconeixent el seu valor quan s'hagin de tirar endavant concursos de contractació pública".

Roig també ha incidit en el suport que s'ha de donar a l'emprenedoria pel que fa a nivell d'informació, assessorament i formació per donar més facilitats a aquells joves que, en finalitzar els seus estudis superiors, es vulguin dedicar al món de l'empresa. En aquest sentit, "hem parlat de poder aplicar deduccions fiscals a les empreses de contractació de joves en formació o amb un primer contracte de treball".

Tanmateix, els progressistes també han informat sobre la seva proposta de dotar algunes àrees ministerials, com la d'Ensenyament Superior o la de Joventut, "d'aquells instruments que els permetin fer el seguiment dels alumnes que tenim estudiant fora del país". Per tant, Roig creu que és "una obligació" poder tenir constància d'aquest seguiment i "vetllar perquè aquesta gent no es desconnecti del país" i, d'aquesta manera, poder crear un vincle que considera "necessari". A més, en el moment de dur a terme concursos públics, segons el candidat, pot ajudar als joves a accedir a certes places de responsabilitat, així com donar assessorament extern a diferents institucions que ho requereixin.

Per la seva banda, una de les majors preocupacions que han transmès els assistents han estat relacionades amb la necessària gratuïtat del transport públic. En aquest sentit, Roig ha titllat aquest aspecte com a "prioritari", ja que els alumnes són uns dels sectors de la població "que tenen menys recursos" i ha indicat que "continuaré defensant la gratuïtat" que, a més, és present al programa progressista. Lligat amb aquest aspecte, ha recordat el pla de mobilitat que porten defensant les darreres setmanes, sobretot a Sant Julià de Lòria, pel que fa a la finalització dels treballs del desviament de la parròquia i l'ampliació dels carrils de la duana per evitar "l'embut" que es genera en les èpoques amb major atracció turística.

En un altre ordre de coses, Roig ha assegurat que cal convertir l'UdA en una gran ciutat universitària. "En un futur està condemnada a créixer i no vol dir només físicament, sinó virtualment", ha dit, ja que actualment "molta formació que es fa és a través de la xarxa". Per finalitzar, al ser preguntat per la creació d'un campus universitari i una residència, el candidat ha posat en relleu que "seria una qüestió interessant" perquè permetria "acollir estudiants que vinguin de fora".

stats