Política 12/10/2017

Montobbio demana diàleg dins del marc constitucional per resoldre la situació a Catalunya

L'ambaixador espanyol creu que durant l'any vinent es veuran els elements definidors de l'acord d'associació amb la Unió Europea

Ana
2 min
L'ambaixador espanyol, Manuel Montobbio / M. M. (ANA)

Andorra la VellaEl conflicte entre Catalunya i Espanya ha centrat bona part del discurs de l'ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio, que ha pronunciat a l'habitual recepció oferta amb motiu de la festa nacional d'Espanya. Montobbio considera que la situació és "una cruïlla decisiva", i s'ha referit a l'obra de Jacint Verdaguer a l'hora de proposar la solució: "Cerquem arrels, com a 'Canigó', cerquem ponts, com a 'L'Atlàntida'". També ha citat el Conde Lucanor per demanar que es donin totes les oportunitats possibles per "evitar l'enfrontament i el dany irreparable".

Montobbio ha reiterat que la sortida s'ha de fer dins del marc del respecte a la Constitució i a la vigent normativa estatuària i legal, i ha recordat que aquest mateix dimecres el president espanyol va obrir la porta a reformar la Carta Magna, a través de les vies que el text preveu.

Durant el discurs, Montobbio també ha destacat que l'any vinent és especial pel 25è aniversari de la Constitució andorrana, que recorda el punt de partida de les relacions bilaterals d'Andorra i el desenvolupament de la dimensió iberoamericana del Principat en vistes a la celebració de la Cimera el 2020. En matèria europea, s'ha mostrat convençut que el 2018 es podran conèixer els elements definidors de l'acord d'associació, i que per a la Unió Europea serà un any decisiu per fer el salt qualitatiu "per completar la governança de l'euro i desenvolupar una autèntica política comuna de migració i refugi".

L'ambaixador també ha volgut agrair el posicionament d'Andorra en relació a la situació a Catalunya, destacant el fet que el cap de Govern hagi demanat respecte pel marc constitucional. Igualment, també ha celebrat la postura adoptada "per la Unió Europea i els seus estats membres i tota la comunitat internacional", així com la del president de la República francesa, Emmanuel Macron. Per tot plegat, Montobbio ha conclòs el seu parlament "amb l'esperança i el convenciment que en la Constitució i el diàleg, el raonament, l'encontre i l'entesa són possibles".

De la seva banda, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, en declaracions posteriors a l'acte, ha celebrat les paraules de l'ambaixador assegurant que les relacions bilaterals entre Andorra i Espanya "són molt positives i la voluntat és que vagin creixent". Igualment, també ha remarcat que la cooperació amb Catalunya "també és un element molt important per a Andorra", i ha recordat que des del Principat el desig és que hi hagi diàleg entre Catalunya i Madrid, sempre dins del respecte pel marc constitucional, i ha celebrat que hi hagi hagut posicionaments d'obertura. També ha assegurat que hi ha contactes regulars tant amb l'ambaixador a Andorra, com des de l'ambaixada andorrana a Madrid amb el ministeri d'Exteriors espanyol.

D'altra banda, Ubach ha assegurat que les reunions amb Brussel·les d'aquesta setmana per l'acord d'associació han estat positives i que s'ha avançat. La ministra ha afegit que s'ha tractat no només la lliure circulació de mercaderies i la qüestió del tabac sinó també el marc institucional i la lliure circulació de serveis. Preguntada sobre si la negociació podrà culminar el 2018 tal com ha apuntat Montobbio, Ubach ha volgut ser més prudent i ha indicat que durant l'any vinent haurem de continuar treballant "ja que és un acord molt llarg i feixuc".

stats