Política 05/12/2019

El Govern no descarta fer una permuta amb el comú d'Andorra la Vella sobre l'espai de The Cloud

Jordi Font (PS) valora en 3,5 milions d'euros la despesa que ha comportat

Carles Alonso
4 min
El cap de Govern, Xavier Espot, responent a una de les preguntes de control en el Consell General. / C. A.

Andorra la VellaEl ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha estat l'encarregat de respondre a la pregunta presentada pel conseller socialdemòcrata Jordi Font, en referència a la construcció del nou edifici d'Andorra Telecom. En aquest sentit, Torres ha explicat que "actualment el consell d'administració està estudiant per fer la selecció del despatx d'arquitectes que portaran a terme la construcció que anunciaran abans del 31 de desembre, quan acaba l'any". Segons el mateix ministre Torres, "es tindrà en consideració per traslladar als arquitectes que s'ha de portar a terme l'oficina d'atenció al públic i comercials, despatxos per a tècnics i serveis administratius i que han d'ocupar entre 5.000 i 6.000 metres quadrats". També no descarta "fer una permuta amb el comú d'ANdorra la VElla sobre l'espai de THe Cloud".

La part del davant de The Cloud continuarà sent part pública, "ja que és zona comunal", indica Torres, que el que no vol "és fer un tub al carrer del darrere on hi ha l'església del Fener. Volem un espai obert". El ministre Torres ha estat reprovat tant pel socialdemòcrata Font com per Camp de Terceravia. El conseller general del PS ha estat taxatiu al dir que "no han tingut la cura que la ciutadania volia per aquest espai". Per la seva banda, el conseller general de Terceravia, Joan Carles Camp, li ha proposat al ministre que "si es veu més que un núvol, molt millor". La disputa ha vingut quan Jordi Font ha quantificat "amb 3,5 milions d'euros" la despesa portada a terme pel Govern a la zona. Ràpidament ha estat contestada pel mateix ministre Torres dient que "les xifres que tinc no passen dels 1,5 milions d'euros".

D'altra banda, el ministre de Salut, Joan Martínez-Benazet, ha volgut deixar clar que "no s'han desatès les demandes de la gent gran ni per part del ministeri d'Afers Socials ni per part de Salut", en referència a la pregunta portada a terme per president del grup parlamentari del PS, Pere López, relativa "a la desatenció de les demandes efectuades des del col·lectiu de gent gran". El ministre Martínez-Benazet ha indicat també que "en poc més de tres mesos es tindrà accés al primer nivell del tercer pagador". Aquesta afirmació ha estat replicada ràpidament per Pere López al dir que "és el quart ministre que promet que estarà el tercer pagador per a la gent gran". El ministre de Salut ha reconegut que treballen amb una col·laboració amb el col·lectiu de gent gran al dir que "vam quedar que podran dir la seva amb el que afecta al seu col·lectiu i fer-nos saber que és el que els hi agrada".

La sessió del Consell General ha tornat a escalfar-se quan s'ha formulat la vuitena pregunta de la jornada en referència a un article d'opinió de l'actual ambaixador d'Andorra a Alemanya on, segons els socialdemòcrates, els titllava tant a ells com a Terceravia "d'estalinistes i nazis". El cap de Govern, Xavier Espot, ha sortit ràpidament a la defensa de l'ambaixador andorrà a Alemanya dient que "el Govern no té previst mantenir cap reunió ni demanar disculpes amb l'ambaixador d'Andorra a Alemanya, per un article d'opinió on el que va utilitzar va ser una metàfora i, en cap cas, una acusació a ningú".

Tot i que els representants de PS i Terceravia reclamaven a Espot "almenys unes disculpes", el cap de Govern ha estat més taxatiu encara al dir que "si va ser tan greu l'ofensa, com és que han trigat tres setmanes a demanar la dimissió de l'ambaixador". Sumant-se a les crítiques dels socialdemòcrates s'hi ha afegit Carine Montaner al dir que "encara hi ha una segona part, en llegir l'article d'opinió del secretari de Comunicació de Demòcrates, on deia que "m'avergonyeix veure com la política s'està tornant un combat per veure qui la té més grossa" i li ha llençat una pregunta al cap de Govern, ben clara: "Aquest és el respecte que cal tenir als parlamentaris?". La resposta de Xavier Espot no s'ha fet esperar al dir que "aquest senyor fa un article d'opinió i no forma part del Govern, què vol que li respongui. Això és una sessió de control al Govern".

Els quatre punts de l'ordre del dia restants han anat molt més ràpids. La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha reconegut que "encara no hi ha pressupost per l'Arxiu Nacional perquè estem estudiant les opcions". Riva també ha afegit que "tot i ser un projecte estratègic, no significa que s'hagin de prendre les decisions a la primera de canvi".

Sobre la farmàcia del Cedre, Martínez-Benazet ha explicat que hi ha un servei set dies a la setmana d'atenció completa, que sempre hi ha un torn de guàrdia pel subministrament i que "hi ha una dispensació diària real". El responsable de la cartera de Salut ha reconegut que "tenim un bon nivell de dispensació en el Cedre però cal evolucionar, per aquest motiu ja tenim una partida en els propers pressupostos en referència a la robotització del servei".

Per acabar, la consellera general Judith Salazar (PS) ha tornat a preguntar sobre la comparança de tracte del Govern entre les declaracions de la batlle Mignorance amb les de la responsable d'Stop Violències. En aquest sentit, ha tornat a respondre Xavier Espot, que ha demostrat portar la pregunta molt ben preparada en enumerar 'totes' les declaracions portades a terme per la responsable de l'entitat andorrana i dir: "Amb tot el que he llegit no és lícit portar-ho a la Fiscalia". El mateix Xavier Espot ha aclarit que "no es poden comparar les declaracions de la jutge Mignorance amb tot el que ha dit Stop Violències". Espot ha afegit que "el problema no és defensar les dones, que nosaltres les defensem, sinó les declaracions en contra, d'entre altres de molts treballadors públics que fan la feina ben feta". Sobre el mateix afer, el cap de Govern s'ha compromès a "enviar a la Cedaw l'informe del Govern on expliqui veritablement la realitat del nostre país".

stats