Política 20/03/2018

Naudi i Camp (UL+CGILM) votarien no si ara haguessin de decidir sobre l'acord d'associació amb la UE

Els consellers massanencs del grup mixt parlaran sobre Europa en la reunió de poble d'aquest dijous

E. J. M.
3 min
Els consellers generals del grup parlamentari mixt (UL+CGILM) Carles Naudi i Joan carles Camp, en la roda de premsa d'aquest dimarts. / E. J. M.

Andorra la VellaSi avui el Govern convoqués la ciutadania al referèndum per votar a favor o en contra de l'acord d'associació amb la Unió Europea, els consellers generals del grup mixt per UL+CGILM Carles Naudi i Joan Carles Camp votarien no. El motiu és que actualment hi ha molts dubtes i incerteses sobre l'aplicació i la repercussió de l'acord, i constaten que no genera cap il·lusió ni se sap quins seran els beneficis que aportarà a la societat i l'economia andorrana. Amb tot, Naudi ha matisat que ell vol votar "sí", però que el que fa falta és un bon acord.

Els dos consellers massanencs han exposat els seus dubtes sobre el rumb que està prenent la negociació i, com ja va exigir Naudi en l'última sessió del Consell General, han demanat conèixer els detalls de quant i quan temps costarà adaptar les 16.000 directives europees a la legislació andorrana. La UE és una maquinària enorme, que abraça 500 milions d'habitants, i aprova cada any entre 600 i 800 directives. El Consell General en va aprovar 32 l'any passat.

Una altra crítica és la possible pèrdua de sobirania que pot suposar la transposició dels reglaments europeus, ja que les directives s'adapten a la legislació andorrana, però la UE cada vegada tendeix més als reglaments, que venen donats i s'han d'adoptar tal qual. Naudi ha recordat que el Govern no sap com s'assumirà el volum de feina, ni quant personal farà falta contractar, i ha reiterat la crítica a l'opció de no traduir al català les directives i els reglaments, el que equipararà l'unica llengua oficial del país, la catalana, a les cartes de bars i restaurants, on sí està permés anunciar els plats en altres llengües.

El trivial de la UE

De tot això, Camp i Naudi en parlaran a la reunió de poble que se celebrarà aquest dijous a la Massana, a partir de les 20.30 hores al Teatre de les Fontetes. Els consellers repartiran entre les persones que hi assisteixin un joc, 'El trivial de l'acord d'associació amb la UE', en què es fan diverses preguntes: 'Vols un acord amb la UE?', 'Quan se signarà?', 'Quina quantitat de lleis haurem d'incorporar?', 'Quantes noves directives i reglaments haurem d'incorporar a Andorra cada any?' i 'En quina llengua vols que el Govern permeti l'aplicació dels reglaments de la UE?'. Per cada pregunta hi ha diverses respostes possibles. Al revers del full també hi ha tres columnes on anotar els pros, els contres i les incerteses que provoca l'acord d'associació.

El conseller general del grup parlamentari mixt (UL+CGILM) Carles Naudi mostra el trivial sobre l'acord d'associació amb la UE. / E. J. M.

Naudi ha comentat que les respostes correctes les trobaran en els primers 45 minuts del Consell General del passat 15 de març, en què Naudi va preguntar sobre aquest tema a la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach.

D'altra banda, Naudi ha recordat que els consellers d'UL+CGILM encara estan esperant la resposta del cap de Govern a la proposta de Josep Pintat, president del grup parlamentari mixt, de crear la figura d'observador actiu en les negociacions de l'acord d'associació amb la UE.

Finalment, els consellers massanencs també han comentat que l'acord de patrulles mixtes que s'ha fet amb França per controlar el contraban de tabac suposa una perdua de sobirania del país, ja que "la franja fronterera s'ha ampliat a tot el país", i lamenten que l'estat gal no confiï en el Cos de Policia per controlar-ho.

stats