Política 13/12/2018

No hi haurà acord amb la UE sense control migratori

PS i UL-IM expressen el neguit perquè "s'hipotequi" la negociació amb Europa

M. Fernández / M. Margalef
2 min
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach (al centre), durant la seva intervenció. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaEl Govern no tancarà cap acord amb Europa que pugui anar en contra dels interessos d'Andorra i, en el cas de la lliure circulació de persones, defensarà el control dels fluxos migratoris. Aquest és el posicionament que han expressat des de l'executiu tant la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, com el cap de Govern, Toni Martí, arran de les preguntes formulades pel conseller d'Unió Laurediana-Consellers independents de la Massana Carles Naudi al voltant de la negociació amb la UE.

Tant Ubach com Martí han reiterat que no es tancarà cap altre acord abans de les eleccions generals i han afegit que ara com ara el que s'està fent és "pedagogia" per poder fer arribar a la Unió Europea les especificitats d'Andorra tant en matèria de lliure circulació de persones com de serveis. Davant la insistència tant de Naudi com del conseller del PS Pere López sobre les garanties que té Andorra de poder mantenir el sistema actual de quotes, el cap de Govern ha destacat que el que no farà Andorra és signar una transitòria de cinc anys per al sistema de quotes i després que no hi hagi cap control sobre aquests fluxos migratoris. En aquest sentit, des de l'executiu s'ha insistit que es tractaria de mantenir el sistema que té Liechtenstein i que de fet ha pogut tenir des del 1992. Ubach ha reconegut que aquest apartat serà una negociació "llarga i feixuga" i ha posat com a exemple la de les mercaderies. Tant Naudi com López s'ha expressat el temor que s'estigui ja "hipotecant" les futures negociacions.

Naudi també s'ha interessat pel futur d'Andorra Telecom i FEDA en el marc de les negociacions amb la UE. Ubach ha remarcat que la voluntat d'Andorra és mantenir els dos monopolis i en aquest cas Naudi ha mostrat la preocupació que no pugui ser així, ja que Europa defensa la lliure competència. La titular d'Afers Exteriors ha admès que "tenen present" aquest neguit i Martí ha afegit que tenen "arguments raonables i raonats" que creuen que poden servir per defensar el posicionament d'Andorra.

Quant a la transposició de la normativa europea, un tema que Naudi ha tornat a posar sobre la taula, Ubach li ha reiterat que hi ha dues opcions, traduir tota la legislació o canviar la llei del català perquè la llengua de treball pugui ser també el castellà o el francès per no haver de fer tota la feina de traducció. Tant Naudi com López han retret al Govern la manca d'informació sobre les negociacions amb la UE i que no se'ls tingui en compte en aquest procés.

D'altra banda, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha destacat que amb la sortida d'Andorra de la llista grisa de la Unió Europea es guanya "credibilitat, homologació i disminució del risc reputacional" i que Andorra tingui una situació "avantatjosa" a l'hora d'encarar altres negociacions. A preguntes del conseller de Demòcrates per Andorra Carles Ensenyat ha recordat que Andorra haurà de complir noves exigències en el futur, ja que les avaluacions no es paren, però ha remarcat que serà diferent afrontar aquests exàmens des de la "llista de bons alumnes". López ha retret que el camí ha estat "massa llarg".

stats