Política 10/10/2019

La proposta de terceravia sobre dèficit zero no tira endavant

Costa recomana a López que baixi el to del seu discurs pel bé de la seva salut

Carles Alonso
3 min
Josep Pintat, a la seva intervenció al Consell General. / C.A. (ANA)

Andorra la VellaSegona proposició de llei que ha estat rebutjada, aquest dijous a la sessió plenària del Consell General per la majoria parlamentària que formen els tres partits que integren el Govern. Aquest cop ha estat a proposta del grup parlamentari terceravia + Unió Laurediana + Independents, que han presentat un test per "defensar el dèficit zero i així fixar les bases sòlides del creixement sostenible de l'economia del país". Aquesta proposta no ha estat aprovada per 17 vots en contra i 10 a favor.

El debat s'ha escalfat. Tot i els quinze minuts de descans després de tancar el segon punt de l'ordre del dia –que era la proposta presentada pel PS–, la tensió que es respirava a l'hemicicle era evident, i més quan el cap de Govern s'ha absentat de l'hemicicle amb previ avís a la síndica general. Això ha encès als membres de l'oposició, que en el seu primer torn de paraula no han dubtat en afirmar que "és inacceptable que el cap de Govern no hi sigui perquè ha abandonat l'hemicicle per anar a un acte on hi estem tots convidats". Tot seguit, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha argumentat el seu vot favorable a la proposta presentada pel president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, "per respecte democràtic a les altres formacions polítiques per trencar el frontisme de DA", i després ha enumerat totes les propostes, esmenes, mocions i propostes d'acord que ha presentat el seu partit i que no han estat entrades a tràmit a causa del rebuig de la majoria de la cambra.

Pel que fa a la proposta de modificació de la llei 32/2014, Josep Pintat ha exposat la seva preocupació per "la fragilitat dels sectors econòmics, el creixement econòmic moderat durant els últims sis anys i el camí de l'economia cap a una fase de recessió i el desplegament d'un nou marc fiscal ha estat incapaç d'eliminar els dèficits pressupostaris".

Pintat també ha destacat "la seva preocupació per la manca de voluntat de fer les principals reformes pendents a dur a terme en l'administració pública, la manca de transparència després d'haver exposat els riscos econòmics i la manca de lleialtat institucional, la incapacitat de reacció i la manca de voluntat de corregir la situació".

Tots els arguments exposats per Josep Pintat, els tres grups parlamentaris que formen el Govern, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, han coincidit "en valorar positivament la proposta" però han esgrimit que "no cal fer una reforma perquè el dèficit que tenim està com ho indica la llei".

D'altra banda, Pintat ha assegurat que amb la presa en consideració d'aquest text "es desencadenaran les reformes estructurals que l'Estat necessita en tots els àmbits: sanitari, sistema de pensions i l'adequació de l'administració en els nous reptes que s'enfronta si s'assoleix l'acord d'associació de la UE".

Enmig del debat, ha tornat al seu lloc a l'hemicicle el cap de Govern i ha volgut intervenir, un cop conèixer la intervenció portada a terme per López. Espot ha estat concís i directe i ha afirmat que "no baixaré el nivell de qualitat del discurs d'aquesta cambra i per aquest motiu no entraré a respondre'l, senyor Pere López. Vostè sabrà si vol mantenir aquest nivell, segur que els ciutadans prendran nota, com sempre fan". Per al·lusions, López ha tornat a recriminar a Espot "per ser la segona vegada que s'absenta de la cambra un membre del Govern, i ha recordat que el dimarts va ser el ministre Filloy que no va estar present a la sessió de control al Govern on es parlava de l'habitatge i on aquest dijous, el cap de Govern s'ha absentat per desplaçar-se a un acte de representació".

Però no ha acabat aquí, la tensió a la sessió plenària ha arribat al seu punt màxim quan per al·lusions, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha respost als atacs de López dient: "Senyor López, no ofèn qui vol, sinó qui pot". Costa ha afegit que "si ha de continuar durant aquests quatre anys amb aquesta amargor, li recomanaria que baixés el to, pel bé de la seva salut". Aquesta ha estat la resposta de Costa a unes afirmacions del president del grup parlamentari socialdemòcrata que titllava a Costa de "fer el 'show' perquè anteriorment criticava totes les propostes dels representants de Demòcrates i ara els hi dona suport a tot". López ha acabat dient que "no s'entén la seva postura actual i li faig un exercici de posar-li el mirall".

stats