Política 08/03/2019

Nomen obrirà les entrevistes d'RTVA i Clavera les clourà

El candidat d'AS protagonitza una picabaralla amb el servei públic per reclamar una entrevista prèvia a la campanya electoral

M. M.
3 min
El candidat d'AS, Eusebi Nomen, durant la compareixença davant dels mitjans aquest divendres a la tarda. / M. M.

Andorra la VellaRàdio Televisió d'Andorra (RTVA) ha sortejat aquest divendres al matí l'orde de les entrevistes, debats i espais informatius del servei públic que l'ens haurà de donar durant la campanya electoral. Un servei que es veu restringit i controlat per llei durant el període electoral.

A l'acte, fet en presència d'un notari, ha definit que la primera entrevista als candidats de la llista nacional a les propers eleccions generals del 7 d'abril serà a l'ex-conseller general Eusebi Nomen, d'Andorra Sobirana el 29 de març. A partir d'aquest moment cada dia es farà una entrevista diferent en l'orde següent fins al dia 4 d'abril: Pere López (PS), Jordi Gallardo (L'A), Xavier Espot (DA), Josep Roig (Progressistes-SDP), Josep Pintat (terceravia) i Alfons Clavera (UPA). El dia 5 d'abril es farà l'últim debat amb tots els candidats abans del dia de reflexió.

La novetat d'enguany és la celebració de quatre debats temàtics que es faran durant la segona setmana de campanya electoral, des de l'1 d'abril fins al 4, per parlar de la Unió Europea, el model econòmic, l'institucional i el social. També s'ha sortejat l'orde dels debats parroquials que es faran durant la primera setmana, del 25 de març al 31, seguint aquest orde de parròquia: la Massana, Encamp, Canillo, Escaldes-Engordany, Andorra la Vella, Ordino i Sant Julià de Lòria.

Finalment, el sorteig també ha servit per definir quin serà el partit que obrirà els butlletins informatius cada dia fins el dia de reflexió. El PS serà qui obrirà l'informatiu el dia 24 de març, i els dies següents UPA, DA, terceravia, L'A, AS i Progressistes-SDP. A partir del 31 de març tornarà a començar la roda fins el dia 5 d'abril. Els progressistes seran els únics que només obriran un dia l'informatiu. També s'han sortejat els espais de propaganda electoral i les entrevistes als caps de llista que es faran a la ràdio.

Nomen, indignat amb RTVA

Per altra banda, aquest divendres a la tarda el candidat d'AS, Eusebi Nomen, s'ha mostrat indignat pel que considera “una judicialització del procés democràtic” per part de la televisió pública. El candidat a cap de Govern ha relatat que la formació va presentar una queixa davant de la Junta Electoral per “tracte discriminatori” al considerar que el programa 'La Rèplica' havia entrevistat, abans que es presentessin les llistes electorals, als candidats presents a la cambra parlamentària com per exemple Espot, Gallardo, López o Pintat, mentre que el mateix Nomen no ha tingut aquest espai d'entrevista a l'ens públic. La Junta Electoral li ha donat la raó i ha emplaçat a ATV a fer-li una entrevista al programa de Gemma Rial abans que comenci la campanya electoral.

Davant d'aquest requeriment, l'ens públic ha decidit portar el cas al TS al considerar que les entrevistes no es feien en qualitat de candidats. “El director de RTVA decideix que ell no respecta les decisions de la Junta Electoral, aquest senyor necessita lliçons de democràcia i, a més, el recurs està ple de falsedats”, ha apuntat Nomen. El cap visible d'Andorra Sobirana apunta que en la web dels serveis informatius públics es va presentar l'entrevista, a part de com a consellers generals o ministre, també com a candidats a les eleccions. La contractació d'advocats per presentar la denúncia davant del TS així com la reclamació dels costos a AS és per Nomen un “abús flagrant de poder per part de les institucions públiques”. Tot i això, ha apuntat que ni tan sol contestaran el recurs i, per tant, no tindran l'entrevista i ha avisat que la situació l'arreglaran “per la via política” perquè "o som tots iguals o estripem les cartes".

stats