Política 04/12/2019

Objectiu pel 2021, mesurar la inversió en infància

El Govern ho quantificarà a partir del pressupost, tal com s’ha explicat en la roda de premsa posterior al consell de ministres amb joves

A.s.
3 min
Consell de ministres especial amb joves. / SFG

Andorra la VellaEl Govern vol mesurar la inversió destinada a la infància a partir del pressupost 2021. Així ho ha expressat Mia Downs, ministra portaveu per un dia, acompanyada d'Eric Jover, ministre portaveu, en la roda de premsa posterior al consell de ministres amb joves, en el marc del Dia universal dels drets dels infants. La proposta pretén que el departament de Pressupost i Patrimoni desenvolupi una metodologia per tal de mesurar la inversió pressupostària en la infància per garantir els drets dels infants. La ministra portaveu ha indicat que es comptarà amb la col·laboració del comitè andorrà d'Unicef i s'estableix que les administracions públiques han de tenir entre les seves prioritats les activitats de promoció, prevenció, protecció, formació, integració i participació dels infants.

El consell de ministres amb joves també ha aprovat el reglament de funcionament de la comissió nacional de la infància i l'adolescència. Downs ha explicat que la comissió té l'objectiu de coordinar les polítiques i mesures adoptades pel Govern i pels comuns, així com avaluar periòdicament la situació dels infants i adolescents, elaborant una memòria d'impacte dels textos normatius que incideixen en els seus drets.

En aquesta línia, ha comentat que aquesta comissió està integrada pels ministeris d'Afers Socials, Habitatge i Joventut; d'Educació i Ensenyament Superior; de Cultura i Esports; de Salut i de Justícia i d'Interior. A més, compta amb la presència de representants del Cos de Policia, del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària, del comitè d'Unicef, del cap d'àrea d'atenció a la infància i l'adolescència i de representants del fòrum nacional de la joventut i dels comuns.

D'altra banda, Downs ha indicat que s'ha aprovat una autorització de treball especial per exercir d'infermer o infermera durant la temporada d'esquí a l'estació d'esquí Soldeu el Tarter. Tal com ha explicat la ministra, aquesta habilitació de treball se suma a les nou atorgades en les darreres setmanes per tal d'exercir de metge o de metgessa.

Programes pels joves

El Govern ha aprovat la 3a edició del programa MISTI (MIT Intenational Science and Tecnhology initiatives) que preveu que cinc estudiants del MIT imparteixin classes del 9 al 30 de gener del 2020 als alumnes de batxillerat dels tres sistemes educatius. El projecte es produeix per la renovació de l'acord amb Vall Banc, patrocinador de la iniativa, tal com ha indicat Downs.

A més, es convoca el 19è curs d'arts plàstiques per a joves. El concurs dona un total de 6.000 euros en premis repartits en les diferents categories: 1.000 euros per la categoria del grup A, que comprèn les edats de 14 a 17 anys, i 2.500 euros per cadascuna de les categories B i C de les edats de 18 a 22 anys i de 23 a 29 anys. L'objectiu del concurs, que està previst que surti publicat al BOPA el dimecres 11 de desembre, té l'objectiu de fomentar la participació dels joves i donar visibilitat a les seves obres. La data límit de lliurament de les obres serà fins al proper 8 de maig a les 14 hores.

Consell de ministres amb joves

Enguany, ha estat la primera edició que s'ha celebrat un consell de ministres amb la participació de joves, en el qual representants dels tres sistemes educatius escollits a sorteig han realitzat les funcions dels ministres, relegant aquests en un segon pla. Jover ha indicat que aquesta iniciativa té un doble objectiu: per una banda mostrar el desenvolupament de l'activitat política i fer que els joves en siguin coneixedors i, per una altra, començar a empoderar-los, perquè consideren que els joves són el futur d'Andorra i en aquestes edats "han de ser ja responsables amb les seves decisions".

Downs, com a representant dels joves, s'ha mostrat molt contenta amb l'experiència, ja que considera que ha estat molt enriquidora. En aquesta línia, ha indicat que no ha estat com s'ho imaginava i li ha agradat molt "que cada apartat o cada sector d'una comunitat té molta veu dins d'un govern".

Finalment, Jover ha destacat la importància de jornades com aquesta, ja que els fa "créixer com a polítics" i ha assegurat que és una iniciativa que es tornarà a realitzar l'any vinent.

stats