El PS vol que el Govern aclareixi les pèrdues del Fons de Reserva del 2018

L'executiu haurà de respondre de forma oral en la sessió de control prevista pel 20 de juny

El conseller general del grup parlamentari socialdemòcrata, Joaquim Miró, vol que el Govern expliqui els motius de les importants pèrdues sofertes pel Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), que ascendeixen a més de 50 milions d'euros, durant l'exercici 2018. Aquest és el principal motiu de la pregunta que ha formulat i que l'executiu haurà de respondre de forma oral en la sessió de control del 20 de juny. Entre altres punts, el parlamentari vol que s'aclareixi si és normal que els diners amb els quals s'han de pagar la jubilació de tots els afiliats a la CASS estiguin invertits en productes amb aquest nivell de risc.

En l'escrit tramitat aquest dimarts a Sindicatura, Miró explica que "després de l'anàlisi de la memòria anual del FRJ de la CASS es desprèn malauradament que el resultat final a 31 de desembre del 2018 reflecteix unes pèrdues considerables que sumen gairebé 55 milions d'euros". El conseller general del PS admet que "l'economia i els mercats a escala europea i mundial no han estat favorables durant el dit exercici" però considera que "es fa difícil entendre que els diners de la nostra jubilació estiguin tan supeditats a productes financers que comporten un risc inherent a les seves fluctuacions". Al mateix temps, també manifesta que "des del grup parlamentari socialdemòcrata voldríem, sense ànim de fiscalitzar ni censurar els resultats, entendre com s'han efectuat la selecció dels gestors externs estrangers i intentar comprendre els resultats de l'exercici passat".

Per això, pregunta al Govern "com explica l'evolució especialment negativa del FRJ durant l'exercici 2018". També demana si "es considera adient que s'inverteixi en productes amb aquesta gran volatilitat i que, per tant, poden comportar pèrdues d'aquesta importància".

Miró posa en relleu que al grup parlamentari socialdemòcrata "ens preocupa molt els resultats obtinguts el 2018" pel FRJ. Per això, "volem saber quines accions té previstes el Govern perquè això no es torni a reproduir i sobretot quins mecanismes preveu en cas que els resultats del 2019 tornin a ser iguals que els del 2018".