Política 26/03/2019

El PS critica que la Llei de la Funció Pública promou “treballadors dòcils”

Els socialdemòcrates proposen retornar la figura de funcionari a tots els empleats de l'administració

M. M.
2 min
La número dos i tres del PS a la nacional, Susanna Vela i Judith Salazar, abans de la compareixença davant dels mitjans. / M. M.

Andorra la VellaUn dels cavalls de batalla que esgrimirà amb insistència i contundència al llarg de la campanya el PS, per ideologia i per la gran massa de vots, és la funció pública. És per això que els socialdemòcrates han centrat el segon acte de campanya de la candidatura nacional en fer una defensa aferrissada dels treballadors de l'administració perquè són qui “garanteix els serveis i els drets dels ciutadans”.

El PS ja ha dit per activa i per passiva que si governen derogaran la recent aprovada Llei de la Funció Pública, validada només amb els vots favorables de DA, i ara apunten la necessitat de retornar la denominació de funcionari a tots els treballadors de l'administració. “Hi ha una intenció velada de treure drets per poder tenir uns treballadors més dòcils que contestin a les necessitats i al que els hi puguin demanar”, ha criticat la número dos, Susanna Vela, en unes declaracions a peu dret davant de l'edifici administratiu del Govern.

Segons estableix la nova llei, tots els treballadors i els docents, excepte la resta de cossos especials, reben la denominació de treballadors públics, extraient així la terminologia de funcionari que tenien. L'executiu actual assenyala que jurídicament ambdues denominacions tenen el mateix tracte, però Vela no ho comparteix i insisteix que només la figura de funcionari “garanteix la imparcialitat, l'efectivitat i la independència del poder polític”. Per això proposa retornar-la per a tothom, a la vegada que es mantenen les parts “justes de la llei” com és l'equiparació en drets i deures entre eventual i fixe.

A més, la número tres a la llista nacional, Judith Salazar, ha denunciat la falta de negociació que al seu parer hi ha hagut entre Govern i sindicats. “Els treballadors públics en general no han pogut fer un real procés de negociació col·lectiva” i per això proposa tornar a seure en una taula i reemprendre les negociacions amb la base dels 33 acords assolits entre ambdues parts durant l'etapa de govern de Jaume Bartumeu. Finalment, Vela també ha recordat que per tal que hi hagi una fiscalització de la gestió de totes les administracions, així com de les entitats públiques amb independència i sense por a les pressions dels poders polítics, ha reiterat la creació d'un cos nacional d’interventors.

Ambdues candidates han fet arribar aquesta manera d'entendre la funció pública al SEP i Sipaag, els quals han enviat a les diverses candidatures diverses preguntes per conèixer de primera mà el posicionament que tenen en relació a la funció pública.

stats