Política 19/02/2018

El PS critica "el secretisme" amb què el Govern ha portat les negociacions amb l'FMI

López ha tramitat una demanda d'informació encaminada, entre d'altres, a saber els "requeriments econòmics i financers necessaris” per incorporar-se a l’organisme

ARA Andorra
2 min
Pere López durant el debat d'aquest dijous. / M. T. (ANA)

Andorra la VellaEl conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, ha criticat el “secretisme” amb què el Govern està portant les negociacions per a la possible adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI) i, davant aquest fet, ha decidit tramitar una demanda d’informació mitjançant la qual vol tenir accés a les diferents comunicacions i actes de les reunions celebrades amb l’organisme, incloent-hi també la petició de quins requisits s’exigirien al Principat per passar a ser-ne membre.

En l’escrit enviat aquest dilluns a la Sindicatura, el parlamentari socialdemòcrata demana, en primer lloc, “les actes de totes les reunions celebrades” entre l’executiu i representants de l’organització. També reclama “totes les comunicacions (cartes, correus electrònics i d’altres) així com “tota la informació tramesa entre ambdues parts relativa als requeriments per ser membre”. Per últim, també vol poder accedir a “tota la informació tramesa (...) relativa als requeriments econòmics i financers necessaris” per incorporar-se a l’organisme.

Tal com informen des del PS a través d'un comunicat, López ha justificat que “la demanda ve arran del secretisme amb què el Govern porta les negociacions amb l’FMI” i també pel “darrer pas en què, d’esquena al Consell General, s’ha demanat l’adhesió sense explicar ni als ciutadans, ni al parlament ni a la comissió especial creada justament per aquestes qüestions, quines són les condicions d’accés i els costos econòmics”. Sobre aquest darrer punt, el parlamentari del PS ha recordat que “s’ha parlat d’un dipòsit d’una quantia molt elevada”. I lamenta que “el Govern sempre els havia dit que se’ls faria arribar la informació”, i que això no ha estat així.

Per això, el conseller general socialdemòcrata ha donat per “trencat” el “possible treball conjunt que hi havia” i ha apuntat que “és el Govern qui ho ha fet amb l’anunci desafortunat de la setmana passada”. López ha lamentat que “tenen congelada la informació des de fa un any i no la fan arribar a la comissió”.

Per al parlamentari del PS, “els ciutadans tenen dret a conèixer aquesta informació” i entén que, si des del PS no la demanen i la comuniquen, "tot això acabarà en una negociació secreta, d’esquena a la població”, fet que conclou que no és adequat ja que s'està parlant "de molts milions d’euros i uns requeriments molt elevats”. Al seu entendre, “el nostre país té altres prioritats en el moment actual”.

stats