Política 03/09/2019

El PS creu que les declaracions d'Espot emboliquen més el cas Chato

El grup de l'oposició exigeix saber per què es va eximir el secretari d'Estat de pagar a la CASS

Ara Andorra
2 min
Els consellers generals del PS, Pere López i Rosa Gili, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaEls set consellers del grup parlamentari socialdemòcrata (GPS) han presentat de forma conjunta aquest dimarts una bateria de preguntes escrites mitjançant les quals volen que el Govern aclareixi "els importants dubtes generats amb les explicacions donades els darrers dies sobre la situació i les irregularitats que hauria comès, com a funcionari i director de Pressupost, "l'actual secretari d'Estat d'Economia, Salustià Chato. Des de la formació es considera, a més, que les explicacions sobre el cas donades aquest dilluns pel cap de Govern, Xavier Espot, estan fora de lloc i, a més, contribueixen a incrementar les incògnites de la situació generada. Per això, han optat per aquesta iniciativa conjunta a través d'una sèrie de preguntes que, des de l'executiu, s'hauran de respondre per escrit.

En el document entrat a tràmit a Sindicatura, es recorden les declaracions sobre el cas Chato fetes aquest dilluns per Espot i es posa en relleu que "aquestes afirmacions ens han generat diferents dubtes que, pensem, mereixen ser precisats i aclarits". Així, la primera de les preguntes persegueix que l'executiu aclareixi què entén "per una activitat pública i notòria" i si aquest fet "és un element que exonera de responsabilitat". També es vol saber "quin és el termini raonable perquè una activitat pública i notòria sigui acceptada, validada i exonerada de responsabilitats per l'executiu, encara que aquesta contravingui les disposicions d'una llei".

Sobre la situació viscuda amb Chato, els consellers també pregunten perquè "el Govern no va actuar tal com especifica l'article 61 de la llei vigent, en el moment dels fets". També demanen saber "per quina raó es va eximir de cotització a la CASS, temporalment, els àrbitres esportius" i "quina consideració especial" té aquesta activitat en relació a altres també retribuïdes. A més, es recorda que era una qüestió temporal i que, en canvi, quatre anys després no s'ha regulat encara i, per tant, es vol que des del Govern s'expliqui quina és la raó. Sobre la situació dels àrbitres, el PS també vol aclarir "què passaria en el cas que un (...) es lesioni, mentre exerceix les seves tasques" amb el pagament de la baixa laboral, les despeses mèdiques, d'hospitalització i el complement del 100% del salari.

En la vuitena de les preguntes, els parlamentaris socialdemòcrates demanen si "hi ha altres casos d'activitats econòmiques en els quals les persones que les efectuen no estan assegurades a la CASS". També volen saber si la resta d'activitats professionals remunerades, àrbitre a banda, "que ostentava Salustià Chato, van ser cotitzades a la CASS".

Tornant a les paraules d'Espot, els socialdemòcrates demanen que s'aclareixi "a quina autorització es refereix el cap de Govern en les seves declaracions del dilluns 2 de setembre" i "en quina disposició legal es troba regulada". En aquest sentit, el PS també vol que s'expliqui si "existeix algun sistema d'autoritzacions discrecionals per permetre que alguns funcionaris puguin fer activitats professionals". En cas afirmatiu, es vol saber les acceptades i les refusades, els motius i a quins àmbits.

En declaracions posteriors al davant dels mitjans de comunicació, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha manifestat que la situació de Chato "és totalment insostenible" ja que és una "persona que ha incomplert de manera flagrant la llei" i això, ha afegit, és "incompatible" amb càrrec que ostenta.

stats