Política 27/01/2019

El PS demana limitar el nombre de donacions de gàmetes per evitar problemes de consanguinitat

El partit ha presentat 22 esmenes a la llei que regularà les tècniques de reproducció assistida

Ara Andorra
2 min
Rosa Gili i Pere López conversant amb Judith Pallarés abans de la sessió de Consell General / M.T. (ANA)

Andorra la VellaLa consellera general del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, ha presentat al Consell General 22 esmenes per al Projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida. Entre les diferents modificacions, demanen que en els casos de reproducció assistida només es pugui generar un gàmeta per cada persona donant -i fins a un màxim de 3 si són utilitzats per una mateixa parella- en comptes dels tres que planteja la llei, ja que, tal com han informat a través d'un comunicat, "Andorra és petit" i d'aquesta manera s'evitarien "posteriors problemes de consanguinitat". Així mateix, també obre la porta a intercanviar material genètic amb països veïns.

En les esmenes presentades pel PS també es demana que l'autorització per desenvolupar qualsevol tècnica sigui del no sigui per Govern, de manera que no es puguin eludir "debats importants que s'han de treballar per llei". Una altra de les modificacions que plantegen és eliminar la referència a l'edat de la dona, donat que als consellers no els "agrada" que es faci "de manera automàtica, quan no hi és per l'home". Creuen convenient plantejar un límit d'edat per ambdós sexes o bé "diferenciar quan un dels dos sigui més jove", posant per sobre "l'interès superior de l'infant".

Per la seva banda, els consellers de Liberals d'Andorra (L'A) han presentat 72 esmenes a la llei de persona i família, centrades en què el text sigui neutre en qüestions de gènere i que no discrimini la formalització de les parelles per la seva orientació sexual. Per exemple, han introduït una esmena perquè s'elimini el concepte pàtria de la pàtria potestat, amb l'objectiu d'"adaptar tots els textos legislatius a un llenguatge més modern, inclusiu i no patriarcal", ha explicat el partit a través d'un comunicat.

Acord d'associació

Al seu torn, el conseller general d'Unió Laurediana i Independents de la Massana, Carles Naudi, ha presentat deu esmenes al projecte de llei d'acció exterior i del cos diplomàtic, ja que creu que la nova llei busca assegurar "els càrrecs i la jerarquia", en comptes de buscar "els millors professionals i tècnics" per negociar l'acord d'associació amb la UE. El conseller tampoc està d'acord en el fet que el director del Servei d'Acció Exterior, el cos encarregat de la negociació, hagi de ser "prioritàriament" un funcionari de la carrera diplomàtica amb rang d'ambaixador o tenir 18 anys de carrera diplomàtica. Persones amb aquesta experiència "es poden comptar amb els dits d'una mà i encara sobren molts dits", ha afirmat Naudi, per això demana que el límit es redueixi fins als 15 anys perquè "hi puguin tenir accés més funcionaris i per tant obrir el ventall de possibilitats".

stats