Política 12/03/2018

El PS se sent menystingut pel rebuig que ha generat la proposició de llei sobre els comuns

Els consellers comunals socialdemòcrates, que es troben tots a la minoria, demanen que es facin aportacions al text per tal que es pugui arribar a debatre

M. T.
2 min
Cèlia Vendrell, Joan Sans i Dolors Carmona, en roda de premsa / M. T.

Andorra la VellaEls tres consellers comunals socialdemòcrates que estan a la minoria dels comuns d'Encamp, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, Joan Sans, Dolors Carmona i Cèlia Vendrell, han comparegut aquest dilluns en roda de premsa per defensar la proposició de llei presentada pels consellers generals del PS d'organització i funcionament dels comuns. Els tres polítics socialdemòcrates han lamentat la "crítica destructiva" que les altres forces polítiques han fet de les mesures proposades, especialment pel que fa a l'eliminació de la figura de cònsol menor i a l'elecció proporcional dels consellers comunals. En aquest sentit, Joan Sans considera que el més important de la proposició de llei no són aquestes mesures sinó que permet "la democratització dels comuns".

"Sobten algunes declaracions, com les d'Andorra la Vella, quan diuen que no es vol ni considerar el contingut", ha lamentat Dolors Carmona, que ho ha qualificat de "menyspreu i manca de respecte", per la qual cosa considera que "no podem permetre que es denigri la feina d'uns consellers generals". Així, demanen que els altres grups hi facin aportacions i que el text es pugui debatre, per la qual cosa es mostren oberts a fer modificacions de les mesures proposades.

La proposició de llei, a tràmit parlamentari i a l'espera que s'emeti el criteri del Govern, preveu l'eliminació de la figura de cònsol menor "per una qüestió de sostenibilitat, no de personalismes", que la distribució d'escons sigui proporcional al nombre de vots, que es regulin els salaris i el cònsol major tingui dedicació exclusiva, que les minories tinguin més suport econòmic i més accés a la informació, i que la reunió de cònsols tingui un marc legal que l'empari. A més, els canvis s'han fet amb rang de llei qualificada, perquè substitueixi les actuals ordinacions amb què es regeix cada comú.

stats