Política 19/09/2017

El PS presenta esmenes per evitar penalitzacions encobertes en la llei de transferències

Les han inclòs després de conèixer l’informe del catedràtic emèrit Miguel Ángel Aparicio, que apunta que hi ha diversos punts dels dos textos podrien ser inconstitucionals

M. M.
3 min
Els consellers Pere López i Gerard Alís, durant la roda de premsa al Consell General. / M. M.

Andorra la Vella“El criteri de sostenibilitat reflectit en el projecte de llei de transferències ja ens oferia dubtes abans que el comú de Sant Julià de Lòria presentés l’informe realitzat pel catedràtic emèrit Miguel Àngel Aparicio, que ho posa en dubte”. Així ho ha apuntat el conseller socialdemòcrata, Pere López, que ha afegit que aquest criteri “estableix un règim sancionador de l’incompliment d’unes altres lleis”. Ara, arran de la publicació de l’informe que apunta que aquest punt pot ser inconstitucional, el PS proposa suprimir aquest criteri. L’objectiu del partit és poder-ho debatre en el sí de la comissió de treball que ha de servir per acceptar o rebutjar les esmenes que han presentat els grups de l’oposició pel que fa a les lleis de transferències i competències.

Aquesta és només una de les dinou esmenes que el PS ha presentat sobre els textos de les dues lleis. Pel que fa a la llei de transferències, el Partit Socialdemòcrata ha proposat tretze esmenes que van encaminades a defensar i fixar el criteri que ja van presentar en roda de premsa el juliol passat. D’aquesta manera proposen eliminar el criteri de pernoctacions: “Creiem que no està vinculat a despeses directes dels comuns”, ha indicat López. Al seu torn, els socialdemòcrates introduirien un nou criteri que es basi en els quilòmetres de xarxes, carreteres o d'enllumenat i demanen en les esmenes que es doni més pes al criteri de població.

Pere López ha insistit que els seus càlculs i percentatges en relació a la llei de transferències “s’ajusten a les despeses i necessitats reals dels comuns”. En canvi, segons el conseller socialdemòcrata, la proposta de DA i Liberals “és arbitrària” perquè “no s’han justificat en cap càlcul econòmic i són uns percentatges que ningú ens ha explicat”. En aquest sentit, López espera poder defensar les esmenes i que siguin escoltades, i descarta avançar el posicionament final del partit en relació a les dues lleis. “Quan tot finalitzi ja decidirem si votem a favor o en contra”. També ha demanat que el Govern presenti el més aviat possible els informes jurídics que garanteixen la constitucionalitat dels dos textos, tal com va avançar el cap de Govern, Toni Marí, en el seu discurs durant el debat d’orientació política.

Sis esmenes a la llei de competències

El PS també ha presentat un total de sis esmenes en relació al projecte de llei de competències. El conseller socialdemòcrata, Gerard Alís, ha explicat que les modificacions s’agrupen en tres grans blocs. El primer va encaminat a deixar “ben clar” que la protecció del patrimoni cultural ha de ser una competència exclusiva del Govern. El segon gran bloc parla sobre la política de residus, i s’indica que aquesta ha de ser una política nacional, ja que actualment està assumida pels comuns i això crea ineficiències, tant en matèria de contenidors com de treballs.

Finalment, en el tercer gran bloc es parla en matèria de guarderies i escoles bressol. Segons ha apuntat Alís, “l’educació és una competència del Govern i comença en les primeres edats i ha de ser atribuïda com una competència nacional”. Amb aquesta esmena pretenen eliminar les diferències que hi ha actualment entre parròquies. Malgrat que l’informe presentat pel comú de Sant Julià també veia inconstitucional alguns punts de la llei de competències, el PS ha decidit no entrar cap nova modificació, però “això no exclou que tinguem dubtes d’inconstitucionalitat”, ha ressaltat el conseller general, Pere López.

stats