Política 25/03/2019

El PS projecta 200 pisos de protecció oficial

La proposta socialdemòcrata requeriria una inversió inicial de prop de 20 milions d'euros que s'extraurien dels beneficis d'Andorra Telecom o FEDA

M. M.
2 min
El candidat del PS, Pere López, durant la penjada de cartells aquest passat diumenge. / M. M.

Andorra la VellaPosar al mercat de lloguer un mínim d'entre 150 i 200 habitatges de protecció oficial repartits arreu del territori. Aquesta és una de les propostes que el candidat a cap de Govern pel PS, Pere López, ha desgranat aquest dilluns al matí durant una visita al bloc de pisos del Jovial en el primer acte de campanya. Els socialdemòcrates emmarquen la idea dins del pla estratègic per al dret a l'habitatge per a Andorra que han dissenyat i que abasta els propers sis anys, des del 2019 fins al 2025. Una eina principal per desenvolupar aquest projecte seria la construcció d'una agència pública de l'habitatge.

Quant a la nova proposta, López ha apuntat que es sustentaria sobre dues potes diferenciades: el de rehabilitació d'habitatges i el de construcció. La primera opció és la que s'engegaria de manera més immediata i l'agència pública seria l'òrgan encarregat de generar contractes a llarg termini amb els propietaris d'aquells edificis que actualment estan en desús, són vells o tenen altres problemàtiques. Els condicionaria per poder-los posar al mercat sota un preu de protecció oficial i els gestionaria. Un cop l'entitat pública hagués recuperat els diners invertits, el propietari del pis començaria a cobrar la part proporcional del lloguer.

Molt més costós i a molt més llarg termini, més enllà dels sis primers anys de funcionament del pla, un futur govern del PS es plantejaria la construcció de pisos de protecció oficial i de titularitat pública, centrats sobretot “al centre del país”. Aquest aspecte té diversos obstacles per saltar com “l'obtenció de terrenys, col·laboració comuns i privats”, com ha reconegut López. Malgrat això, el candidat socialdemòcrata ha insistit que cal caminar en aquesta línia i que ha de ser una prioritat del futur executiu perquè aporta “solucions als diversos col·lectius que actualment pateixen la problemàtica de l'habitatge com la gent gran, el joves o persones amb diversitat funcional i també ajudar a la reactivació de l'economia del sector de la construcció”.

Quant costaria i com es pagaria? López ha proposat utilitzar els beneficis que aporten les parapúbliques FEDA i Andorra Telecom i ha xifrat la primera injecció a l'agència d'uns 15 o 20 milions d'euros. “Si la comparem amb els dividends que s'emporta cada any el govern demòcrata de les parapúbliques és un cost molt inferior”, ha criticat, i ha insistit que és molt més prioritari “aprofitar els recursos per dotar els fons de l'agència que destinar-los a infraestructures viàries que el país actualment no necessita”. Una proposta semblant va posar sobre la taula fa unes setmanes l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda), però utilitzant els diners provinents de la CASS. Un fet que López no comparteix perquè els recursos de la parapública no s'haurien de destinar en aquest sentit.

stats