El PS promet apujar el salari mínim a 1.200 euros si guanya les eleccions

López també ha avançat que una altra mesura serà la derogació de tots els articles de la reforma laboral que hagin suposat "una retallada de drets laborals"

El PS ha anunciat que si guanya les eleccions una de les primeres mesures que impulsarà serà l’increment del salari mínim fins als 1.200 euros. Així ho han anunciat el candidat a cap de Govern, Pere López, i el candidat socialdemòcrata a la llista encampadana de d’Acord, David Rios, que han començat a repartir aquest dijous els fulletons de la campanya 'Una Andorra per a tothom' a treballadors de les botigues de l’eix comercial d’Escaldes-Engordany. La formació també preveu derogar "les principals retallades" incloses en la reforma laboral aprovada ara fa tot just unes setmanes, mantenint, però, millores com ara l’allargament de la baixa de maternitat.

López i Rios han visitat diversos comerços de Vivand per repartir el primer dels quatre fulletons que es difondran en el marc de la campanya ‘Una Andorra per a tothom’, que pretén denunciar la "precarització" viscuda els darrers anys en molts àmbits a la vegada que s’explica "de forma propera" el projecte socialdemòcrata. Així, els dos candidats han volgut presentar les propostes en matèria laboral, que passen en primer lloc, per l’adaptació del salari mínim al nivell del cost de la vida, fet que es tradueix en una pujada fins als 1.200 euros.

"És una necessitat social", ha afirmat el cap de llista del PS, tot remarcant que la mesura té dues vessants. Per un costat, ha indicat, "els treballadors tindran unes condicions de vida acceptables tenint en compte com s’ha encarit el cost de la vida". En aquest sentit, ha recordat el fet que "hi ha gent que, tot i treballar, no arriba a final de mes" i, per això, "les bosses d’ajuda creixen de forma desmesurada". Per l’altre costat, López ha indicat que també servirà per a la reactivació ecpnòmica, ja que "sense consum, l’economia s’ensorra". A banda, ha posat en relleu "l’efecte positiu" que tindrà per a les cotitzacions a la CASS. El candidat a cap de Govern ha manifestat que "no es pot defensar que un treballador cobri menys del que necessita per viure al nostre país".

El fulletó també avança la proposta que els sindicats puguin gaudir de finançament públic i que, com ha apuntat Rios, "tinguin una participació més activa en la presa de decisions que afectin els treballadors". El candidat socialdemòcrata a Encamp ha lamentat que, els darrers anys, "DA només ha escoltat la patronal i els ha menystingut", el que a l’entendre del PS, "és un dèficit que cal corregir".

López també ha avançat que una altra mesura en matèria de treball serà la derogació de tots aquells articles de la reforma laboral que hagin suposat "una retallada de drets laborals", com ara els que afecten les condicions d’acomiadament, la reducció del preavís o del descans entre jornades o l’abaratiment de les hores extraordinàries. També ha indicat que convocaran "una taula amb patronal i sindicats per trobar un text de consens".

La campanya ‘Una Andorra per a tothom’ preveu la difusió de tres fulletons més. Estaran centrats en la funció pública; les condicions de vida i les pensions de la gent gran; i el dret a vot per als residents i la legalització de la doble nacionalitat.