El PS proposa que les pensions més baixes creixin un 8,3%

El grup parlamentari socialdemòcrata també demana que els salaris inferiors a 25.000 euros anuals pugin un 2,5%

“Davant la inacció del tripartit de dretes en la presa de decisions, hem decidit agafar el lideratge i presentar propostes que els ciutadans estan demanant”. D’aquesta manera ha explicat el grup parlamentari socialdemòcrata la dotzena d’ esmenes que han presentat al projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu. Una de les més destacades és la que proposa incrementar les pensions de la CASS d’un import brut inferior a 1.084 euros mensuals fins a un 8,3%, la qual cosa, ha explicat el president del grup, Pere López, equivaldria a una tretzena paga.

López ha manifestat que aquest augment de les pensions fins a aconseguir el que seria equivalent a una tretzena paga és una proposat treballada tant des del col·lectiu de la gent gran com recolzada pel raonador del ciutadà. En la línia de millorar el poder adquisitiu de les persones, altra de les esmenes del PS va encaminada a què els salaris inferiors als 25.000 euros anuals experimentin un increment per sobre de l’IPC, que és el que proposa l’executiu. Així, volen que l’augment sigui del 2,5%. En aquest sentit, López ha reivindicat que el que proposa l’executiu no millora el poder adquisitiu, ja que únicament el que fa és mantenir-lo. Així, reivindica que si realment es creu que hi ha hagut aquesta pèrdua de poder adquisitiu el que cal és que l’augment se situï per sobre de l’IPC, tenint en compte, a més, que certes tarifes s’apujaran per sobre d’aquest índex de preus al consum. Des del PS defensen que cal que Andorra compleixi amb el que estipula la Carta Social Europea, que el salari mínim sigui del 60% del mitjà i creuen que cal fer una aposta valenta per aconseguir ja aquesta fita.

Quant a les mesures que afecten directament l’ habitatge, el consell socialdemòcrata Roger Padreny ha incidit en la necessitat que es creï el registre de la propietat, ja que es considera “una eina bàsica per millorar les polítiques d’habitatge” i volen que es faci en un termini de sis mesos. En aquest sentit, des del PS s’ha reiterat que és totalment factible impulsar aquest registre i han lamentat que si no s’ha fet és perquè no hi ha hagut voluntat política. També es demana que s’eliminin les restriccions a la congelació dels lloguers, ja que creuen que obren “vàries portes” a què els propietaris puguin apujar els habitatges. També sol·liciten que els sindicats i els partits de l’oposició puguin estar representats a la taula nacional de l’habitatge. En aquest sentit, López ha criticat que “no s’entén” que no estiguin “convidats” en aquesta taula els representants “de les persones afectades” i també els representants dels partits de l’oposició.

El PS defensa que les propostes que posen sobre la taula són possibles i que hi ha “els recursos públics suficients” per fer-hi front. En aquest sentit, reiteren que calen “mesures valentes” i esperen que les seves propostes prosperin, tenint en compte la situació real al país que per a ells és “alarmant” tal com reflecteix la darrera enquesta del departament d’Estadística. “Mai l’habitatge ha estat una prioritat i davant triar protegir a no sé qui o defensar a la ciutadania és clara l’opció escollida” pel Govern, ha etzibat López.