Política 17/03/2019

L'A i PS reclamen al CSJ que garanteixi la custòdia del vot judicial les 24 hores

Gallardo i López entren un escrit a la Batllia per conèixer les mesures que s'adoptaran per garantir el correcte compliment dels procediments electorals

Ara Andorra
2 min

Andorra la VellaLiberals d'Andorra (L'A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) han entrat un escrit a la Batllia per conèixer quines són les mesures que s'adoptaran en seu judicial per garantir el correcte compliment dels procediments electorals establerts a la modalitat de vot judicial i les mesures adoptades per garantir la custòdia efectiva de les urnes situades a la Batllia a tal efecte.

Tal com han informat els dos partits aquest diumenge a través d'un comunicat, en el document, adreçat al president del Consell Superior de Justícia d'Andorra (CSJ), Enric Casadevall, i signat pels dos caps de llista, es subratlla la preocupació per "assegurar el bon funcionament dels processos electorals" i es fa referència als articles 32 i 33 de la Llei Qualificada del Règim Electoral i del Referèndum (LQRER). Aquests punts fan referències a la modalitat de vot durant les eleccions i com s'ha de dur a terme el vot per dipòsit judicial, que la LQRER, recull que només es validarà "si s'ha lliurat amb el sobre i les paperetes oficials davant el batlle" i que "el dipòsit davant del batlle l'ha de fer el propi elector que faci ús d'aquest dret, sense poder-ho delegar en cap altra persona".

La carta, lliurada la setmana passada, remarca que "voldríem demanar expressament que [...] s'incorpori la custòdia del vot judicial per part d'agents de policia en el moment en què la Batllia roman tancada al públic", tot subratllant que "cal assegurar que, fora de les franges horàries habilitades per emetre el vot judicial i fora del moment que s'efectua el trasllat del vot judicial a les meses electorals el dia de la contesa electoral, el vot judicial està correctament custodiat, evitant així tota possibilitat de frau".

La missiva acaba sol·licitant que es faci arribar "el detall de les mesures i protocols que el CSJ implementarà per garantir la custòdia del vot judicial" durant tot el procés, des de l'inici del termini fins que són dipositades a les urnes el dia de les eleccions.

El candidat a cap de Govern de L'A, Jordi Gallardo, ha incidit en el fet que amb la petició feta al CSJ es vol donar "el compliment que exigeix la llei electoral, potser per alguns fer complir la llei és crear alarmisme però per nosaltres és una obligació, i augmentar la cobertura de la custòdia, ja que entenem que quan la Batllia està tancada hi hauria d'haver presència policial per garantir-la" durant les 24 hores del dia.

Per la seva banda, el cap de llista socialdemòcrata, Pere López, ha manifestat que "el que posem damunt la taula és que el vot per dipòsit judicial se celebri, de manera estricta, en les condicions que estableix la llei. És a dir, que es dipositi davant d'un batlle amb presència d'un secretari judicial". López també ha remarcat la necessitat que "hi hagi tots els mitjans que siguin possibles per una custòdia efectiva d'aquest vot". Per últim creu que aquesta "és una mesura positiva per donar les màximes garanties de cara al conjunt dels ciutadans".

stats