Política 02/07/2018

El PS creix en intenció de vot, DA retrocedeix i L'A cau a la tercera posició

L'enquesta d'opinió política del CRES dona un lleuger avantatge als socialdemòcrates però constata un augment dels electors que no tenen decidit el vot

Ana
3 min
Toni Martí i Pere López en una imatge d'arxiu. / Arxiu ANA

Sant Julià de LòriaEl Partit Socialdemòcrata guanyaria les eleccions segons la darrera enquesta del Centre de Recerca Sociològica (CRES) feta entre el 4 i el 21 de juny. En intenció de vot, el PS supera per primera vegada Demòcrates per Andorra, però amb molt poc marge, un 11,7% enfront l'11% de DA, mentre que Liberals d'Andorra cau a la tercera posició passant del 8,4 al 7,1%.

Sumant la intenció de vot amb la simpatia cap als partits dels enquestats que no han contestat, amb els quals s'obté una aproximació més fidedigna al que podria passar en cas d'eleccions, el PS obtindria un 36,33% dels vots, seguit de DA amb un 32,24%, mentre que Liberals d'Andorra (L'A) es quedaria amb un 21,22% i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) obtindria el 7,76%. El 2015, DA va guanyar les eleccions amb un 37,03% dels vots, i en l'enquesta de fa un any continuava al capdavant amb un 37,31%, seguit de L'A (que encara no s'havia escindit) amb un 23,88%, el PS amb un 20,9% i SDP amb el 8,46%.

L'enquesta també reflecteix que un 43,5% dels enquestats (gairebé 3 dècimes més que l'any passat) no tenen decidit el vot, i que els votants de DA són els que més indecisos estan (42,5%) seguits dels de L'A (35%). Segons apunta el director del CRES, Joan Micó, també cal tenir en compte que amb les respostes dels enquestats es detecta un vot ocult a L'A i a SDP.

Els partits amb més proporció de votants que escollirien el mateix que el 2015 són SDP (70%) i el PS, amb un 55,9%. Dels que van votar DA fa 3 anys, el 42,5% no sap què votaria, el 37% repetiria, el 6,7% es decantaria pel PS i el 4,3% per L'A. I en el cas dels Liberals, un 41% repetiria, un 35% no ho sap i un 24% votaria en blanc, un percentatge que es podria atribuir als votants dels consellers escindits d'Unió Laurediana i d'independents de la Massana. Pel que fa als nous votants, l'11,8% es decanta per DA, el 9% per L'A i el 6,5% pel PS.

L'enquesta es va fer quan ja s'havia anunciat la intenció que tenen el PS i L'A d'anar junts a les llistes parroquials, tot i que la decisió encara no s'havia referendat. Caldrà esperar a la propera enquesta, que es farà quan s'anunciïn les eleccions, per veure quin impacte pot tenir aquesta aliança.

Xavier Espot, el segon polític de DA més ben valorat

L'enquesta també pregunta per la valoració que fan els ciutadans dels líders polítics. Pel que fa a la pregunta oberta sobre quins són els que més valoren, en el cas dels enquestats andorrans el primer és Toni Martí amb un 26,5%, seguit a molta distància per Jaume Bartumeu i Pere López. La quarta posició és pel ministre Xavier Espot, un dels noms que més sona com a candidat de DA a les pròximes eleccions, seguit de Jordi Cinca. En el cas dels enquestats no andorrans, les tres primeres posicions coincideixen, i la quarta és per a Conxita Marsol, seguida de Jordi Cinca i David Baró.

Pel que fa a les puntuacions de cada líder dels principals partits, és Pere López qui obté la millor nota, amb un 5,77, seguit de Toni Martí amb un 5,31. L'únic que suspèn, que també és el menys conegut, és el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo. En el cas dels no andorrans, les valoracions són una mica més altes i les encapçala Sílvia Bonet amb un 6,29.

La valoració de la gestió del Govern que fan els enquestats andorrans millora lleugerament respecte l'enquesta de l'any passat, amb un 4,84. Pel que fa a l'oposició, tots milloren lleugerament però tampoc arriben a l'aprovat: el PS obté un 4,9, SDP un 4,57 i L'A un 4,55. També s'ha demanat per primera vegada la valoració dels consellers d'Unió Laurediana i Independents de la Massana, que obtenen un 4,3, i de Sílvia Bonet, a qui li posen un 4,5.

Finalment, pel que fa a la ideologia, l'enquesta constata que la majoria diuen ser de centre esquerra (20,8%) i d'esquerra (19,7%), malgrat que, com ha assenyalat Micó, és habitual que les persones d'esquerres ho manifestin més que les que són de dretes. A més, també es detecta que els enquestats se'ls fa cada vegada més difícil situar-se.

stats